Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/33628
Назва: Концептуальні засади розвитку зеленого фондового ринку в Україні
Інші назви: A conceptual framework for development of Ukraine’s green stock market
Автори: Пімоненко, Тетяна
Pimonenko, Tetiana
Ключові слова: зелені цінні папери
зелені бонди
зелені облігації
емітент
ринок
Дата публікації: 2018
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Пімоненко, Т. Концептуальні засади розвитку зеленого фондового ринку в Україні [Текст] / Тетяна Пімоненко // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2018. – Вип. 4. – С. 69-80.
Короткий огляд (реферат): Проаналізовано основні передумови активізації зеленого фондового ринку в Україні. Визначено основні тенденції розвитку світового зеленого фондового ринку. Показано основні складові механізму функціонування зеленого фондового ринку на основі результатів аналізу вітчизняної нормативної бази у сфері регулювання ринку цінних паперів та зарубіжного досвіду розвитку зеленого фондового ринку. Обґрунтовано зелений фондовий ринок як сукупність спеціалізованих установ, які формують платформу для постійно діючого обігу зелених цінних паперів (емісія, купівля та продаж), на основі узагальнених результатів дослідження наукових праць. Зазначено, що зелений фондовий ринок має сприяти обігу та раціональному розміщенню зелених фінансових ресурсів, надавати можливість оцінювати еколого-економічну ефективність економічних суб’єктів, створювати умови для чесної конкуренції. Розглянуто зелені фінанси у рамках даного дослідження як фінансові ресурси, що спрямовуються на реалізацію заходів з досягнення зелених цілей (пом’якшення наслідків дії зміни клімату; поширення альтернативної енергетики; впровадження чистих технологій; поширення енергоефективних (зелених) проектів та ін.). Виокремлено основні цілі, функції та систематизовано принципи функціонування зеленого фондового ринку. Наголошено, що основними принципами розбудови зеленого фондового ринку мають бути: відповідність цілям сталого розвитку; соціальна справедливість; захист інвесторів; урегульованість; контрольованість; правова упорядкованість; транспарентність. Зазначено, що з метою забезпечення дотримання принципу транспарентності зеленого фондового ринку необхідним є розробка механізму ідентифікації, класифікації та обліку зелених активів, у відповідності до яких в подальшому буде розроблено відповідну класифікацію зелених фінансових ресурсів. Встановлено основні суб’єкти та їх роль у розвитку зеленого фондового ринку як невід’ємна складова системи зелених фінансів. Результати дослідження свідчать, що каталізатором розвитку зеленого фондового ринку є розвиток ринку зелених цінних паперів (а саме зелених облігацій) та зелених фондових індексів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/33628
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2018 Випуск 4

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Пімоненко.pdf1.32 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.