Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/35342
Назва: Інклюзивний підхід до розвитку економіки: генезис виникнення та основні положення
Інші назви: An inclusive approach to economic development: genesis and key points
Автори: Жуковська, Аліна
Zhukovska, Alina
Ключові слова: інклюзивний розвиток
інклюзивне зростання
економічне зростання
концепція інклюзивного розвитку
індекс інклюзивного розвитку
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Жуковська, А. Інклюзивний підхід до розвитку економіки: генезис виникнення та основні положення [Текст] / Аліна Жуковська // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2019. – Вип. 2. – С. 7-23.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Протягом тривалого часу світова наукова спільнота активно працює над пошуком напрямків, методів, інструментів та механізмів забезпечення економічного зростання. Сучасні тенденції розвитку світової економіки змусили науковців визнати, що ринкова економіка самостійно не здатна вирішувати ключові соціальні проблеми і що лише економічного розвитку недостатньо для забезпечення повноцінного ефективного розвитку держави. Саме тому сьогодні особливої актуальності надуває концепція інклюзивного розвитку економіки. Мета: дослідження генезису виникнення концепції інклюзивного розвитку економіки, висвітлення її основних теоретичних положень, дослідження методики розрахунку індексу інклюзивного розвитку (ІІР) та аналіз рейтингу країн за даним показником. Метод (методологія). Для досягнення поставленої мети використано наступні загальнонаукові та спеціальні методи: індукцію та дедукцію, логічне узагальнення, аналіз і синтез, порівняння, групування. Результати. Досліджено генезис та хронологію виникнення концепції інклюзивного розвитку економіки. Охарактеризовано понятійний апарат концепції інклюзивного розвитку через призму термінів, які використовуються при її дослідженні. Визначено специфіку цілей інклюзивного зростання в порівнянні із цілями економічного зростання. Проаналізовано новий показник оцінки зростання в економіці – індекс інклюзивного розвитку (ІІР), а також основні групи показників, що використовуються для його розрахунку. Здійснено порівняння рейтингу країн за ІІР та рейтингу країн за розміром ВВП на душу населення. Проаналізовано позиції України в рейтингу країн за ІІР, сформулювало причини, які зумовили низьку позицію України в загальному рейтингу країн.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/35342
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Жуковська А..pdf924.13 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.