Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/35345
Назва: Ідентифікація причин та потенційних наслідків фінансового шахрайства
Інші назви: Identifying causes and potential consequences of financial fraud
Автори: Кізима, Тетяна
Кізима, Андрій
Kizyma, Tetiana
Kizyma, Andrii
Ключові слова: шахрайство
фінансове шахрайство
причини фінансового шахрайства
«трикутник» фінансового шахрайства
наслідки фінансового шахрайства
кількісна та якісна оцінка фінансового шахрайства
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Кізима, Т. Ідентифікація причин та потенційних наслідків фінансового шахрайства [Текст] / Тетяна Кізима, Андрій Кізима // Вісник Тернопільського національного економічного університету. – 2019. – Вип. 2. – С. 47-56.
Короткий огляд (реферат): Мета. Метою статті є дослідження основних причин та ідентифікація потенційних наслідків фінансового шахрайства як глобального економічного явища. Методи. При дослідженні передумов, найвагоміших причин та ймовірних насліднів фінансового шахрайства були використанні такі загально-наукові методи як аналіз, синтез, індукція, дедукція, абстрагування, узагальнення. Результати. дослідження довело, що у вітчизняній фінансовій науці та практиці проблемі фінансового шахрайства приділяється недостатньо уваги. Виокремлено серед найважливіших причин виникнення фінансового шахрайства причини економічного, морально-психологічного, нормативно-правового та інфраструктурно-організаційного характеру. Констатовано, що фінансове шахрайство чинить негативний вплив на економіку країни, завдаючи їй загалом та добробуту її громадян зокрема багатомільйонних збитків. Акцентовано на необхідності комплексного застосування двох видів оцінок таких наслідків: кількісної (яка передбачає розрахунок матеріальної шкоди, економічних збитків та упущеної економічної вигоди через вчинені шахрайські дії) та якісної (котра сприяє логічному обґрунтуванню обставин, до яких призвели шахрайські дії, та проявляється у зміні іміджу, репутації, інвестиційної привабливості організації) з метою ідентифікації наслідків фінансового шахрайства. Висвітлено, що основними передумовами (факторами) виникнення фінансового шахрайства є: можливість вчинення шахрайських дій, стимул або тиск до вчинення таких дій та виправдання цього злочину (так званий «трикутник» шахрайства), тому одним із найважливіших завдань як на рівні держави, так і господарюючих суб’єктів та фізичних осіб має стати нейтралізація цих факторів шляхом упровадження ефективних механізмів контролю за недопущенням можливості виникнення ризику шахрайських дій у будь-якій сфері суспільно-економічних відносин загалом та фінансових зокрема. Перспекитви. У подальших наукових дослідженнях пропонується зосередити увагу на системному аналізі найбільш типових різновидів фінансового шахрайства, які мають місце в Україні. На наше переконання, це сприятиме формуванню низки заходів, спрямованих на подолання цього негативного явища.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/35345
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Кізима Т..pdf786.22 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.