Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/36871
Назва: Проблеми і перспективи розвитку свинарства в Україні у контексті впливу на добробут населення
Інші назви: Problems and prospects for swine breeding development in Ukraine in the context of its influence on public welfare
Автори: Адамик, Вікторія
Чернобай, Ліана
Адамик, Олег
Adamyk, Viktoriia
Chernobai, Liana
Adamyk, Oleh
Ключові слова: свинарство
добробут населення
міжнародна економічна діяльність
епізоотичний стан
екологічна безпека
біотехнології
чинники впливу
swine breeding
welfare of the population
international economic activity
epizootic situation
ecological safety
biotechnology
factors of influence
Дата публікації: 2019
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Адамик, В. Проблеми і перспективи розвитку свинарства в Україні у контексті впливу на добробут населення [Текст] / Вікторія Адамик, Ліана Чернобай, Олег Адамик // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2019. - Вип. 3. - С. 22-34.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Аграрне виробництво відіграє важливу роль у забезпеченні економічного зростання України та становленні її як ключового гравця на зовнішньоекономічній арені. Одним з найперспективніших і найпроблемніших його секторів на сьогодні свинарство, розвиток якого суттєво впливає на добробут українців та країни загалом. Мета статті. Метою статті визначено дослідження проблем і перспектив розвитку свинарства в Україні як однієї з найпотужніших галузей сільського господарства у контексті впливу на добробут споживачів, виробників та країни загалом. Методи: Для досягнення мети та проміжних завдань було використано такі методи наукового дослідження, як аналіз, синтез, абстрагування, наукова індукція тощо. Формування загальної картини розвитку свинарства у контексті випливу на добробут населення із виокремленням взаємопов’язаних чинників здійснено на основі системного підходу. Результати: У статті констатується, що, як правило, вплив свинарства на добробут різних категорій населення є неоднозначним, адже існує чимало чинників, які детермінують як позитивні, так і негативні зміни у динаміці галузі та у показниках добробуту. Зокрема, наголошено на позитивному впливі фактора інновацій, впровадженні нових (європейських) стандартів якості продукції та виробництва, активізації зовнішньоекономічної діяльності тощо. Водночас вказано небезпеки для розвитку свинарства загалом та добробуту населення зокрема. Так, найбільш негативними чинниками визначено: загрози для навколишнього середовища та здоров’я людей; епізоотичне становище в Україні та країнах-сусідах; експансію агрохолдингів, що спричиняє занепад фермерських господарств; низький рівень державної фінансової підтримки. Відповідно, зроблено висновки про неоднозначні перспективи розвитку свинарства у найближчій перспективі. Раціональна стратегія підвищення конкурентоспроможності галузі повинна включати заходи з посилення біобезпеки, сертифікації та контролю якості продукції, модернізації виробництва, в тому числі завдяки залученню іноземних інвестицій та міжнародної допомоги, диверсифікації міжнародних економічних зв’язків. Перспективи: Для поглиблення аналізу проблем розвитку тваринництва в Україні загалом та свинарства зокрема, а також для оцінювання перспектив євроінтеграції та реалізації інших напрямів МЕД у цій галузі необхідно ретельно вивчити всі норми та нормативи торгівлі живими тваринами, м’ясом та м’ясопродуктами та зробити висновки щодо відповідності вітчизняних стандартів цим вимогам. Introduction. Agrarian production plays an important role in ensuring Ukraine’s economic growth and its establishing as a key player in the foreign economic arena. One of the most promising and problematic sectors of its is swine production, whose development has a significant impact on the well-being of the country and its citizens. Purpose. The purpose of the article is to study the problems and prospects of swine breeding in Ukraine as one of the most powerful branches of agriculture in the context of the impact on the welfare of consumers, producers and the country as a whole. Methods. In order to achieve the goal and intermediate tasks, the following methods of scientific research, such as analysis, synthesis, abstraction, scientific induction, etc. are used. The formation of the overall development of swine production in the context of the impact on the welfare of the population with the identification of interconnected factors is carried out on the basis of a systematic approach. Results. The article states that, as a rule, the impact of swine breeding on the welfare of different categories of population is controversial, as there are many factors that determine both positive and negative changes in the dynamics of the industry and in the indicators of well-being. In particular, the positive influence on the factor of innovations, introduction of new (European) standards of quality of output and production, activation of foreign economic activity, etc. is emphasized. At the same time, there are dangers for the development of swine breeding in general and the welfare of the population in particular are indicated. Thus, the most negative factors are defined: threats to the environment and human health; epizootic situation in Ukraine and neighboring countries; the expansion of agroholdings, which causes the decline of farms; low level of public financial support. Consequently, ambiguous prospects for the development of swine breeding in the near future are pointed out. A rational strategy for increasing the competitiveness of the industry should include measures to strengthen biosecurity, certification and quality control of products, product upgrades, including through attracting foreign investment and international assistance, and diversification of international economic relations. Discussion. In order to deepen the analysis of the problems of animal husbandry in Ukraine in general and swine production in particular, as well as to evaluate the prospects of European integration and implementation of other areas of international economic activity in this field, it is necessary to carefully study all rules and regulations of livestock trade, meat and meat products and to draw conclusions about compliance with national standards to these requirements.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/36871
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2019 Випуск 3

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Адамик В..pdf485.81 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.