Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3934
Назва: Внесок Жана Тіроля в практику регулювання ринків
Інші назви: Jean Tyrol: the contribution to the practice markets regulation
Автори: Лотиш, Оксана
Lotysh, Oksana
Ключові слова: ринок
ринкова влада
двосторонні ринки
монополія
державне регулювання
асиметрична інформація
ціноутворення
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Лотиш, О. Внесок Жана Тіроля в практику регулювання ринків [Текст] / Оксана Лотиш // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 1. - С. 118-125.
Короткий огляд (реферат): Розкрито суть та значення регулювання ринків, запропоновані Жаном Тіролем – нобелівським лауреатом з економіки за 2014 р. Акцентовано увагу на необхідності оптимального регулювання діяльності великих компаній з урахуванням специфіки галузі та рівня монополізації, що стимулюватиме потужні компанії ставати продуктивнішими і при цьому збитки іншими учасникам ринку і споживачам будуть зведені до мінімуму. Розкрито механізм співпраці потужних фірм з державними регуляторами та переваги і недоліки запровадження цінового максимуму, заборони або заохочення горизонтальної і вертикальної інтеграції. Саме запровадження таких інструментів регулювання сприятиме ефективній діяльності монополій у фінансовій, телекомунікаційній чи транспортній галузях. Вказано на позитивні аспекти діяльності монополій, які можуть фінансувати стратегічні дослідницькі проекти, і тим самим підвищувати технологічну й маркетингову ефективність. Охарактеризовано доцільність застосування моделей ціноутворення за умов асиметричної інформації та функціонування фірми на “двосторонніх ринках”. Використання спільної платформи на двосторонніх ринках із зовнішніми мережевими ефектами для різних груп користувачів завдяки специфічним методам регулювання дасть змогу підвищити загальний добробут усіх учасників такого ринку.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3934
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 1

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Лотиш О..pdf361.73 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.