Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3936
Назва: Продовольча безпека України та складові її забезпечення у контексті економічної безпеки держави
Інші назви: Food security of Ukraine and its components in the context of ensuring economic security
Автори: Дудар, Володимир
Dudar, Volodymyr
Ключові слова: продовольча безпека
продукти харчування
аграрний сектор
економічна безпека
доступність
достатність споживання
імпортозалежність
модель харчування
якість харчування
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Дудар, В. Продовольча безпека України та складові її забезпечення у контексті економічної безпеки держави [Текст] / Володимир Дудар // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 2. - С. 20-32.
Короткий огляд (реферат): Розкрито сутність поняття “продовольча безпека” і її роль у забезпеченні економічної безпеки держави, яке трактується як здатність держави гарантувати і забезпечувати потреби людей у якісних та безпечних продуктах харчування на рівні науково обґрунтованих норм споживання для підтримання активного і здорового життя всіх верств населення. Здійснено оцінку стану продовольчої безпеки на рівні країни на основі використання “Методики визначення основних індикаторів продовольчої безпеки”, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007р. Основний індикатор рівня продовольчої безпеки України в 2014 р. показав, що добова енергетична цінність раціону харчування пересічного українця дещо перевищує встановлений граничний критерій (фізіологічний мінімум). У структурі раціону харчування на рослинну продукцію припадає дві третіх, а решта - на тваринну, що значно нижче за встановлений середньодобовий фізіологічний мінімум для людини. Розраховані індикатори достатності споживання за окремими продуктами харчування доволі низькі, зокрема: риби та рибних продуктів; плодів, ягід та винограду; молока та молочних продуктів; м’яса та м’ясопродуктів. Ці показники є свідченням незбалансованості харчування населення, яке намагається забезпечити власні енергетичні потреби за рахунок більш економічно доступних продуктів. Встановлено, що доступність продуктів харчування обмежується низькою платоспроможністю населення. Так, якщо в 1990 р. середньомісячна вартість продуктового набору становила майже п’яту частину середньомісячної заробітної плати, то в 2014 р. витрати на продовольчі товари (включаючи харчування поза домом) становили понад половину заробітку. Доведено, що внутрішній ринок агропродовольчої продукції у 2014 р. відносно слабо залежав від імпортних закупівель: цукру, картоплі, яєць, овочів та продовольчих баштанних, молока та молочних продуктів. Сильна залежність агропродовольчого ринку України в останніх 10 років спостерігалась за окремими видами харчових продуктів, які не виробляються в нашій країні (тропічні фрукти, оливкова олія тощо). В 2014 р. індикатор імпортозалежності підвищився по плодах, ягодах і винограду, рослинній олії всіх видів. Порівняно нижча імпортозалежність країни по м’ясу та м’ясопродуктах, хлібу та хлібопродуктах, а також молоку та молокопродуктах. Для забезпечення продовольчої безпеки у контексті економічної безпеки держави та з метою досягнення рекомендованих науково обґрунтованих фізіологічних норм харчування необхідно активізувати рівень попиту за рахунок значного підвищення платоспроможності населення. Основними складовими такого зростання має стати покращення економічної ситуації в державі, сталий розвиток сільського господарства (особливо галузі тваринництва) та значне підвищення зайнятості населення.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3936
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Дудар В..pdf251.56 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.