Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/3952
Назва: Гудвіл у системі бухгалтерського обліку: компоненти і класифікація
Інші назви: Goodwill in the accountina system: components and classification
Автори: Судин, Юлія
Sudyn, Yuliya
Ключові слова: гудвіл
класифікація гудвілу
компоненти гудвілу
інтелектуальний капітал
внутрішній гудвіл
Дата публікації: 2016
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Судин, Ю. Гудвіл у системі бухгалтерського обліку: компоненти і класифікація [Текст] / Юлія Судин // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2016. - Вип. 2. - С. 168-177.
Короткий огляд (реферат): Розглянуто гудвіл як специфічний нематеріальний актив підприємства. Обґрунтовано необхідність відображення гудвілу у системі бухгалтерського обліку. Показано важливу роль окремих елементів гудвілу у структурі активу. Узагальнено думки науковців щодо структурних компонентів гудвілу та їхньої ролі у бухгалтерському обліку. Досліджено структуру гудвілу і визначено конкурентні переваги, що існують протягом безперервної діяльності підприємства. На основі узагальнення елементів гудвілу створено передумови для обліку досліджуваного активу під час всієї діяльності підприємства. Запропоновано основні елементи гудвілу: інтелектуальний капітал, ділові зв’язки та торгова марка. Аргументовано практичну значимість виявлення структурних елементів гудвілу, що, з одного боку, дає змогу розкрити методичні аспекти відображення його у системі бухгалтерського обліку, а з іншого - розробити механізми управління стратегічним видом нематеріального активу. Визначено необхідність систематизації видів гудвілу з метою формування аналітичної інформації для потреб користувачів. Здійснено порівняльний аналіз відображення негативного гудвілу у міжнародній практиці обліку. На основі аналізу нормативно-правової бази обліку визначено види гудвілу відповідно до джерела виникнення. Обґрунтовано авторську точку зору, за якою сучасний стан відображення нематеріальних активів у бухгалтерському обліку характеризується розвитком економічних відносин, які безпосередньо впливають на стан і перспективи розвитку вітчизняного обліку. Запропоновано класифікацію гудвілу відповідно до облікових потреб, яка дає змогу наповнити облікове забезпечення новим змістом. Визначено пріоритетні класифікаційні ознаки: за джерелом виникнення, за походженням, за якісною оцінкою, за суб’єктом, за міждисциплінарною ознакою. Доведено, що відображення в обліку нематеріальних елементів гудвілу є необхідною організаційною й економічною передумовою для формування конкурентних переваг компанії, підвищення її прибутковості та інвестиційної привабливості.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/3952
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2016 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Судин Ю..pdf214.1 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.