Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/4635
Назва: Еволюційна складова міжнародних процесів кластеризації
Інші назви: Evolutional component of international clusterization processes
Автори: Куриляк, Євгеній
Kuryliak, Yevhenii
Ключові слова: інноваційний кластер
інтернаціональне співробітництво
кластер
людський фактор
маркетинг кластера
менеджмент кластера
троїста спіраль кластеризації
транскордонне співробітництво
Дата публікації: 2014
Видавництво: ТНЕУ
Бібліографічний опис: Куриляк, Є. Еволюційна складова міжнародних процесів кластеризації [Текст] / Євгеній Куриляк // Вісник Тернопільського національного економічного університету. - 2014. - Вип. 2. - С. 83-92.
Короткий огляд (реферат): Показано, що процес кластеризації змінився від концентрації підприємств на певній території для наближення до ресурсної бази і суміжних виробництв з метою економії на транспортних витратах до об’єднань виробничих фірм і установ, що здійснюють наукові розробки. Ретроспективний аналіз свідчить, що мережа сильних факторів має точковий характер. Кластери мають переважно регіональну орієнтацію, і навіть у такій високотехнологічній країні, як США, далеко не всім штатам вдається досягнути технологічного лідерства принаймні в одній галузі. Зроблено висновок, що еволюція локальних виробничих систем кластерного типу в Європейському Союзі відбувалася у напрямку збільшення “критичної маси” кластерів, яка спромоглася б справити вплив на підвищення конкурентоспроможності як окремих країн, так і ЄС загалом. В ЄС поступово інновації набирають домінуючого статусу в кластерах всіх видів, що обумовлює, зрештою, зміну логіки і фокусів кластерних ініціатив. Якщо на початках тематичний блок кластера обмежувався видимими цілями, наприклад будівництвом чи медициною, то тепер кінцевою метою стає відповідно благополучне життя у будинку і здорове старіння. У трансатлантичному просторі потенціал кластерних систем виявив великі резерви для започаткування нових інноваційних напрямків бізнесу. Вони починають використовуватися в якості платформ для “переключення” на інші джерела знань, залучення нових партнерів та міжнародне співробітництво.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/4635
ISSN: 1993-0240
Розташовується у зібраннях:Вісник ТНЕУ 2014 Випуск 2

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Куриляк Є..pdf661.97 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.