Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51032
Назва: Євроінтеграція України у сфері досліджень та інновацій: стан, виклики, заходи прискорення
Автори: Підоричева, Ірина
Ключові слова: Інтеграція
Європейський дослідницький простір
міжнародне співробітництво
науково-технологічна та інноваційна сфера
національна інноваційна екосистема
інноваційна складова національної економіки
Угода про асоціацію з Європейським Союзом
Рамкова програма «Горизонт 2020»
конку- рентоспроможна високоукладна економіка
Дата публікації: 2021
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Підоричева, І. Євроінтеграція України у сфері досліджень та інновацій: стан, виклики, заходи прискорення [Текст] / Ірина Підоричева // Журнал європейської економіки. – 2021. – Т. 20, № 4. – С. 710-731.
Короткий огляд (реферат): Обґрунтовано, що безпрецедентність та складність сучасних глобальних викликів потребує зміцнення міжнародної співпраці у науково-технологічній та інноваційній сфері для кращого розуміння можливостей та використання переваг нової реальності й пошуку нових рішень проблем, які виникли перед людством. Досліджено вплив євроінтеграційних процесів на стан економіки та інноваційної екосистеми України. Визначено, що за період 2015– 2020 рр. інноваційна складова національної економіки звузилася і з кожним роком вона все більше примітивізується та деіндустріалізується, що вимагає коригування Угоди про асоціацію з Європейським Союзом (ЄС) у частині підсилення її позитивного впливу на інноваційні процеси в національній економіці. Проаналізовано досягнутий рівень участі України у Рамковій програмі «Горизонт 2020» порівняно з асоційованими членами та державамиучасницями ЄС, який все ще невисокий. Серед причин такої ситуації виокремлено слабкість національної інноваційної екосистеми та відсутність потужних дослідницьких контактів і професійних зв’язків українських організацій з європейськими партнерами. Для вирішення цих проблем окреслено пропозиції автора. Вони стосуються запровадження комплексу організаційних та інституційних заходів, які дають змогу Україні отримати ширший доступ до фінансування ЄС та прискорити темпи інтеграції в Європейський дослідницький простір. Акцентовано увагу на необхідності реалізації системних і планомірних реформ щодо подолання структурної слабкості національної економіки шляхом «природного» розвитку наукової та науково-технічної діяльності, відродження промисловості з використанням передових сучасних технологій, збереження та збалансованого розвитку людського капіталу, що забезпечить можливість просування України шляхом розбудови конкурентоспроможної високоукладної економіки.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51032
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 20 (№4) Грудень 2021

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ПІДОРИЧЕВА.PDF383.07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.