Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/22094
Назва: ГЕНЕЗИС СТРАХОВОЇ СПРАВИ
Інші назви: THE GENESIS OF THE INSURANCE BUSINESS
Автори: Клапкив, Юрий Михайлович
Клапків, Юрій Михайлович
Klapkiv, Yuriy
Ключові слова: страхова справа, взаємність, трансфер ризику, історія страхування, страхова премія, договір страхування.
insurance, reciprocity, risk transfer, insurance history, insurance premium, insurance contract.
Дата публікації: 2017
Видавництво: Формування ринкової економіки в Україні
Бібліографічний опис: Клапків, Ю. М. Генезис страхової справи // Юрій Михайлович Клапків/ Формування ринкової економіки в Україні. - Львівський національний університет імені Івана Франка.- Випуск 37.- Частина 1.- 2017.-с. 243-254.
Короткий огляд (реферат): Висвітлено питання генезису страхової справи, виокремлено основні етапи розвитку на основі дослідження історії економічних процесів, що мали місце в процесі формування сучасної людської цивілізації. Показано, що становлення страхової справи відбувалось задовго до створення страхових компаній та масового поширення страхових продуктів. З виокремленням страхової справи із торгової діяльності реалізується формування ключової економічної термінології та понятійного апарату. В науковому вимірі досліджено проблематику основних публікацій представників церкви та тогочасного нотаріату; їхнє ставлення до ризику та можливостей виокремлення страхової справи як окремого виду фінансової діяльності. З’ясовано, що договори 1319-1320 рр. близькі за своєю суттю до формування основних принципів страхової справи. Наведено напрацювання тринадцятого та чотирнадцятого століть, у яких задокументовано використання довічної ренти та ануїтету. Підкреслено роль міст, монастирів та абатств як інституцій значної суспільної довіри, що дозволило реалізувати власні фінансові продукти довготривалого характеру, задовго до створення відповідного понятійного апарату. Підкреслено факт масовості укладання страхових договорів у Генуї в 1393 році, що дає можливість виокремлювати цей часовий період як окремий етап розвитку страхової справи та створення професійних інституцій. Проаналізовано перші друковані видання, присвячені проблематиці страхування. Проведено компаративний аналіз перших спроб запровадження обов’язкового накопичувального страхування життя муніципалітетами міст, починаючи з 1565 р. Підкреслено роль наукових напрацювань та необхідності продуманого підходу при провадженні страхової діяльності.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.tneu.edu.ua/handle/316497/22094
Розташовується у зібраннях:Статті

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
GenezisStrach.pdf419.8 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.