Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/45116
Назва: Діаспорна мережа як досвід організації громадянського суспільства
Автори: Біловус, Леся Іванівна
Гомотюк, Оксана Євгенівна
Недошитко, Ірина Романівна
Ключові слова: українська діаспора, громадянське суспільство, демократія, волонтерство, організації
Дата публікації: 2021
Видавництво: Вчені записки Таврійського національного університету імені В.І. Вернадського. Історичні науки. 2021. Том 32 (71) № 3. С. 1–10.
Короткий огляд (реферат): У статті проаналізовано досвід побудови громадянського суспільства українською діаспорою у США. Зазначено, що в Україні на сьогоднішній день актуальним залишається питання не сформованості громадянського суспільства, а діаспора має досвід будування громадянського суспільства, який варто застосувати в Україні. Загалом, за період перебування в Північній Америці українці розбудували широку мережу громадсько-політичних, релігійних, професійних установ, а також фінансових – кас взаємодопомоги, банків та страхових товариств, сумарний оборотний капітал яких складає 1 млрд дол. У США діють 13 політичних українських організацій, 12 професійних товариств, 29 кредитні спілки, 4 страхові товариства, 3 молодіжні організації, 3 жіночі спілки та ін. На прикладі розвитку української діаспори в США доведено, що суспільство стає громадянським шляхом самоорганізації кожної особистості, розвитку демократії в країні, реалізації прав і свобод людини як громадянина, виконання нею політичних, громадянських обов’язків. Кожен член української громади усвідомлює себе носієм суверенітету, джерелом влади, свідомим суб’єктом політичної діяльності, людиною, яка відповідає за свої дії, за майбутнє своєї країни і світової спільноти загалом. З’ясовано, що громадську діяльність діаспори, побудовану на засадах волонтерства, визначає зацікавленість членів, які незалежно від зовнішніх стимулів працюють з метою розвитку організації, а також для власного самозадоволення і самореалізації. Нами наголошено, що за період незалежного розвитку України в суспільній свідомості відбулися деякі прогресивні зміни, пов’язані із введенням в Україні ринкових та демократичних засад, у тому числі під впливом контактів із діаспорою. Разом з тим, визначені тенденції нестійкі та мають несистемний характер. Досвід побудови громадянського суспільства у США є цінним для досягнення соціального компромісу та збалансування інтересів різних суспільних груп.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/45116
Розташовується у зібраннях:Тези доповідей

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
5.pdf546.96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.