Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51055
Назва: Міжнародний досвід монетарної політики в умовах війни: уроки для України
Автори: Шаров, Олександр
Ключові слова: монетарна політика
війна
державне регулювання
інфляція
центральні банки
Дата публікації: 2022
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Шаров, О. Міжнародний досвід монетарної політики в умовах війни: уроки для України [Текст] / Олександр Шаров // Журнал європейської економіки. – 2022. – Т. 21, № 2. – С. 174-189.
Короткий огляд (реферат): Монетарна політика безпосередньо виконує роль суттєвого елемента національної безпеки – причому не тільки економічної, а й безпеки загалом, оскільки її результати посередньо впливають також на соціальні, екологічні та інші аспекти життя суспільства. В статті розглянуто досвід здійснення монетарної політики в умовах війни різних періодів залежно від системи управління монетарними процесами (Бреттон-Вудської, пост-Бреттон-Вудської, інфляційного таргетування, плаваючих валютних курсів тощо). Особливу увагу приділено змінам принципів грошово-кредитної політики в умовах війни Росії проти України: з одного боку, повернення монетарної політики Росії до адміністративної практики часів СРСР (і фактично припинення конвертованості рубля); з іншого – обмежене використання адміністративних обмежень з боку Нацбанку України, спрямоване на збереження основних принципів ринкової економіки. Зроблено висновок, що незважаючи на повторення деяких принципових підходів, міжнародний досвід свідчить про відсутність певного стандарту монетарної політики в умовах війни, тому необхідно розробити індивідуальну грошово-кредитну політику, яка враховувала би досвід інших країн.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51055
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 21 (№2) Червень 2022

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ШАРОВ.PDF280.07 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.