Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51083
Назва: Післявоєнне відновлення Європи: досвід та уроки для України
Автори: Підоричева, Ірина
Ключові слова: післявоєнне відновлення країн
План Монне
План Маршалла
реструктуризація
модернізація
повоєнне економічне зростання
структурні трансформації
інноваційний розвиток
Дата публікації: 2022
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Підоричева, І. Післявоєнне відновлення Європи: досвід та уроки для України [Текст] / Ірина Підоричева // Журнал європейської економіки. – 2022. – Т. 21, № 2. – С. 190-207.
Короткий огляд (реферат): Проведене дослідження присвячено проблематиці відновлення країн після воєн і військових конфліктів. Вивчено європейський досвід реструктуризації економіки після Другої світової війни. Основну увагу приділено аналізу післявоєнних Плану модернізації та переоснащення Франції, який отримав назву Плана Монне, та Програми відновлення Європи, більш відомої як План Маршалла. Для України план відновлення французької економіки становить інтерес через схожість проблем і викликів, які виникли у Франції в 1946 р. та сьогодні в Україні. Розкрито методи і підходи, які застосували французькі експерти для модернізації своєї країни, визначено ризики, з якими вони зіткнулися під час реалізації Плану Монне. Підкреслено прогресивність та з’ясовано особливості Плану Маршалла, за яким здійснювалася реструктуризація післявоєнної Європи. За результатами узагальнення та систематизації європейського досвіду сформовано пропозиції щодо можливостей його адаптації до умов сучасної України. Обґрунтовано, що відбудова нашої держави має базуватися на структурних трансформаціях, переході від аграрносировинного типу економіки до індустріально-інноваційного через формування сучасної високотехнологічної, цифровізованої промисловості на засадах Індустрії 4.0. Підкреслено, що Україна сама має виступити з такою ініціативою перед міжнародними партнерами, якщо хоче уникнути долі посереднього існування аграрної країни. У такому разі вирішальне значення матиме чітка та незламна позиція національної еліти в обстоюванні національних інтересів та права Української держави на інноваційний розвиток і членство в ЄС. Принциповим є вирішення питання щодо надання Україні фінансової допомоги на грантовій основі як умови забезпечення стійкості її післявоєнного економічного зростання. Для цього наша держава має забезпечити прозорість використання міжнародної допомоги, недопущення корупції та нецільового витрачання іноземних коштів.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51083
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 21 (№2) Червень 2022

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ПІДОРИЧЕВА.PDF292.92 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.