Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51353
Назва: Теоретичні підходи до дослідження процесів цифровізації світової економіки
Автори: Борзенко, Олена
Глазова, Анна
Ключові слова: Цифровізація
інформаційне суспільство
цифрова економіка
криптовалюти
цифрові валюти центральних банків
Дата публікації: 2022
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Борзенко, О. Теоретичні підходи до дослідження процесів цифровізації світової економіки [Текст] / Олена Борзенко, Анна Глазова // Журнал європейської економіки. – 2022. – Т. 21, № 3. – С. 315-331.
Короткий огляд (реферат): Цифровізація як новий інструмент трансформації соціально-економічних відносин і сучасний інструмент сталого розвитку характеризується глобальним поширенням в усьому світі. У статті окреслено теоретичні підходи до дослідження цифровізації. Систематизовано теоретико-методологічні основи дослідження цифровізації, до яких належать теорії інформаційного суспільства, економічних циклів та глобалізації, що теоретично обґрунтовують закономірності цифровізації економіки. Крім того, виявлено, що цифровізація, як інструмент модернізації економіки, вирішує не лише теоретично, а й практично деякі економічні проблеми (у нашому досліджені це дилема Манделла-Флемінга). У результаті дослідження виявлено основні тенденції цифровізації, зокрема фінансового сектору. На нашу думку, світова валютно-фінансова система суттєво модернізується, що характеризуватиметься застосуванням криптовалют і / або цифрових валют центральних банків у міжнародних розрахунках. Таку тенденцію підтримує динаміка суттєвого зростання обсягу криптоактивів у світі. Досліджено особливості цифровізації в Україні, зокрема щодо банківського сектору, та встановлено, що цифровізація банківського сектору України суперечить глобальним трендам банківських фінтех-рішень, тому що українські банки розглядають цифровізацію не як можливість розвиватися, а як «паралельний світ». Вітчизняні банки зараз на низькому рівні беруть участь у капіталі фінтехкомпаній. Ми рекомендуємо подальше залучення нашої держави до глобальних економічних відносин на основі цифрової трансформації.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51353
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 21 (№3) Вересень 2022

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
БОРЗЕНКО.PDF316.96 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.