Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51828
Назва: Під тиском діджиталізації та геополітичних викликів: інтернаціоналізація валют та їх резервний статус
Автори: Козюк, Віктор
Ключові слова: Глобальний монетарний устрій
міжнародні валюти
CBDC
резервні активи
діджиталізація
геополітика
Дата публікації: 2023
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Козюк, В. Під тиском діджиталізації та геополітичних викликів: інтернаціоналізація валют та їх резервний статус [Текст] / Віктор Козюк // Журнал європейської економіки. – 2023. – Т. 22, № 3. – С. 352-377.
Короткий огляд (реферат): Діджиталізація та геополітичні виклики все більш активно розглядаються як передумови трансформації глобального монетарного устрою в напрямку більш виразної мультивалютності. Водночас у рамках традиційних теоретичних підходів наголошується на більш вірогідному статусі кво у зв’язку з тим, що резервний статус валют технологічно нейтральний. Альтернативні підходи вказують на нові технологічні можливості для інтернаціоналізації юаня, тому конкуренція між основними валютами посилиться не на користь долара США. Критичний огляд нових теоретичних підходів вказує на те, що прийняття роздрібної CBDC за інстанцію трансформації глобального монетарного устрою занадто безапеляційне. Діджиталізація вірогідно вплине на технологічну основу міжнародних трансакцій і посилить конкуренцію валют на рівні того, як вони забезпечують платіжні сервіси для клієнта. Але питання дизайну CBDC і кооперації між центробанками у сфері міжнародних розрахунків цифровими грішми зумовлює нові альтернативи (trade-offs), які сприяють більш традиційному баченню конкуренції між провідними валютами. Збереження попиту на резервні активи також розглядається як потужний фактор ригідності системи міжнародних валют.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51828
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 22 (№3) Вересень 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
КОЗЮК.PDF475.7 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.