Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51862
Назва: Тривимірні браунфілди: трагедія шахтарських громад
Автори: Череватський, Данило
Михненко, Влад
Солдак, Мирослава
Ключові слова: Вугільні регіони
вугільна промисловість
екологічні ризики
«розумне» убування
тривимірні браунфілди
шахтарське місто
Дата публікації: 2023
Видавництво: ЗУНУ
Бібліографічний опис: Череватський, Д. Тривимірні браунфілди: трагедія шахтарських громад [Текст] / Данило Череватський, Влад Михненко, Мирослава Солдак // Журнал європейської економіки. – 2023. – Т. 22, № 4. – С. 564-577.
Короткий огляд (реферат): Процеси активної реструктуризації гірничодобувної галузі у багатьох країнах супроводжувались фізичним закриттям підприємств з усуненням екологічних і соціальних наслідків їх функціонування. Стереотип плаского, поверхового сприйняття браунфілдів, які сформовані у районах з розвиненою гірничорудною промисловістю, переважає. Такий підхід ризикований як у плані екології, так і в аспекті економічних втрат на територіях концентрованого розміщення шахт. У статті обґрунтовано важливість сприйняття браунфілдів у тривимірному просторі з урахуванням геологічних деформацій, динаміки підземних водних і газових потоків, потенціалу гравітаційної й геотермічної енергетики. Запропоновано тривимірний вугільний браунфілд трактувати як робочі або виведені з експлуатації виробничі майданчики з будівлями, спорудами та інфраструктурою на денній поверхні, а також природні ландшаф ти, які зазнають негативного впливу геологічних, гідродинамічних і газодинамічних процесів, властивих порушенню надр через діяльність шахт/гірничих розрізів. Повторне використання і рециклінг накопичених у межах браундфілдів промислових відходів не можуть бути запорукою виживання шахтарських міст. Депопуляцію неможливо зупинити економічними інструментами, тому стратегія розвитку шахтарських міст має передбачати цивілізовану реструктуризацію згідно з ідеями «розумного» убування.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.wunu.edu.ua/handle/316497/51862
Розташовується у зібраннях:Журнал європейської економіки Том 22 (№4) Грудень 2023

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ЧЕРЕВАТСЬКИЙ.PDF349.65 kBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.