Відносини Україна-НАТО в контексті реалізації багатовекторної моделі зовнішньої політики України (1994-2004 рр.) - Прийдун, Степан; Prydun, Stepan (ЗУНУ, 2023)
Анотація. У статті проаналізовано особливості співпраці та політичного діалогу між Україною та Організацією Північноатлантичного договору у період президентства Л. Кучми (1994–2004 р.). Визначено роль та значення відносин із Альянсом у контексті реалізації багатовекторної моделі зовнішньополітичного курсу України. Окреслено спробу української влади балансувати між глобальним Заходом та росією; відмінністю між задекларованим курсом на зближення з Альянсом та реаліями внутрішньо- та зовнішньополітичного розвитку України. Abstract. The article analyzes the peculiarities of cooperation and political dialogue between Ukraine and the North Atlantic Treaty Organization during the presidency of L. Kuchma (1994–2004). The role and significance of relations with the Alliance in the context of the implementation of the multi-vector model of Ukraine's foreign policy course have been determined. The attempt of the Ukrainian authorities to balance between the global West and russia, the difference between the declared course of rapprochement with the Alliance and the realities of domestic and foreign political development of Ukraine is outlined.
Ukraine-NATO relations in the context of the implementation of the multi-vector model of Ukraine's foreign policy (1994–2004)
Keywords: Україна; НАТО; зовнішня політика; Захід; США; дипломатія; постбіполярна система міжнародних відносин; Ukraine; NATO; foreign policy; West; USA; diplomacy; post-bipolar system of international relations