Інтенсифікація технології вирощування ячменю ярого в умовах фермерського господарства “Цезар” Тернопільської області - Яцюк, Віктор Володимирович (Тернопіль, ЗУНУ, 2023)
В роботі представлено результати експериментального дослідження впливу мінеральних добрив на ріст і розвиток рослин, урожайність та якість зерна ячменю ярого. З’ясовано, що внесення мінеральних добрив збільшує вміст елементів живлення, позитивно впливає на інтенсивність кущення. При внесенні N60P30K30 загальний коефіцієнт кущення зростає до 3,4 а продуктивне - до 2,3 стебел на одну рослину. Внесення міндобрив підвищує нагромадження зеленої маси рослин, стимулює розвиток кореневої системи, підвищує висоту рослин, урожайність і якість зерна. Метою проведення наших досліджень було встановити оптимальні норми і співвідношення мінеральних добрив під ячмінь ярий, які б забезпечували високу урожайність та якість зерна. Завдання досліджень: вивчити вплив норм внесення міндобрив на динаміку поживних речовин в ґрунті; ріст і розвиток ячменю ярого; врожайність та якість зерна ячменю ярого; економічну ефективність його вирощування. Значний вплив на формування насіннєвої продуктивності, як показали дослідження, мають мінеральні добрива. Встановлено що найвищий урожай зерна (34,3 - 41,0 ц/га) забезпечує внесення під ячмінь ярий повних мінеральних добрив N60P30K30.
Intensification of the spring barley growing technology in the conditions of the "Cesar" farm in the Ternopil region
Keywords: ячмінь ярий; мінеральні добрива; ріст і розвиток; урожайність