Новели структуризації фінансової політики держави - Григорська, Олена Станіславівна; Grygorska, Olena Stanislavivna (Тернопільський національний економічний університет, 2016)
Вступ. У статті наведено точки зору вчених щодо структуризації фінансової політики держави. Врахування результатів критичного аналізу підходів фахівців дало змогу удосконалити науковий підхід до структуризації фінансової політики держави та з’ясувати особливості реалізації фінансової політики кожного виду. Мета. Метою наукового дослідження є розвиток наукового підходу до структуризації фінансової політики держави з огляду на множину існуючих класифікаційних ознак, з урахуванням стратегії й тактики її проведення. Результати. У статті охарактеризовано види фінансової політики держави. Запропоновано виокремлення ознак класифікації фінансової політики, таких, як: компонентний склад, економічні завдання, часовий вимір, сфери колообігу фінансових ресурсів, спосіб планування, механізм дії, рівень проведення, територія. На основі критичного аналізу теоретичних підходів до класифікації фінансової політики держави обґрунтовано відмінності в сучасних підходах та акцентовано увагу на політиці економічного зростання; політиці стабілізації; політиці обмеження ділової активності тощо. Це дозволило упорядкувати ознаки класифікації фінансової політики та враховувати специфіку реалізації кожного виду фінансової політики залежно від стадії розвитку економіки країни. Introduction. This paper presents the point of view of scientists on structuring of state financial policy. Consideration of the results of the critical analysis approach has given a possibility to scientists to improve the scientific approach to structuring financial policy and to clarify the peculiarities of each type of financial policy. Purpose. The aim of the research is to develop a scientific approach to structuring of state financial policy on the basis of current set of classification features, taking into account the strategy and tactics of its implementation. Results. In the article the types of financial policy have been described. Features of classification of financial policy, such as component structure, economic objectives, time measurement, the circulation areas of financial resources, planning method, mechanism of action, and the level of, the territory have been defined. On the basis of critical analysis of theoretical approaches to the classification of financial policy, the differences in existing approaches have been grounded. The attention has been focused on economic growth, political stabilization, policy of restricting business activity and etc. This fact has allowed to identify the features of the classification of state financial policy and to consider the specific implementation of each type of financial policy depending on the stage of development of the economy.
Novellas of structuring of state financial policy
Keywords: фінансова політика; структуризація фінансової політики; бюджетна політика; антициклічна фінансова політика; дискреційна фінансова політика; financial policy; financial policy structuring; fiscal policy; anti-cyclical fiscal policy; discretionary fiscal policy