Моделі, методи та інформаційна технологія підвищення надійності об'єкта техногенної небезпеки - Завгородня, Ганна Анатоліївна; Zavgorodnya, A. (Тернопіль : ТНЕУ, 2020)
Дисертація присвячена вирішенню актуальної задачі розробки моделей і методів зниження ризику виникнення техногенних аварій шляхом створення інформаційної технології, що дозволяє підвищити надійність АГЗС та ефективність управління наслідками техногенних аварій. В роботі проведено аналіз моделі управління ризиком виникнення аварій на АГЗС. Запропоновано метод оцінки імовірності виникнення аварії на АГЗС, іззастосуванням «дерева відмов» для аналізу територіального, індивідуального і соціального ризиків. Удосконалено модель функціонування АГЗС на основі використання сценаріїв аварійних ситуацій, що дозволяє оцінити імовірність відмови інформаційної системи та підвищити її надійність. Модифіковано метод оцінки соціального ризику із застосуванням нейромереж. Вперше запропоновано метод подання знань про оцінку ризикувиникнення техногенних аварій, який дозволяє виконувати обчислення на основі багатозначної логіки для обробки знань, що містять елементи невизначеності. Розроблено інформаційну технологію, що реалізує представлені в роботі моделі та методи, яка використовувалась для реалізації середовища експериментальних досліджень. Розроблено рекомендації з використання запропонованих методів, які представляють собою обґрунтовані заходи , засновані на результатах оцінок ризику.
Models, methods and information technology to increase the reliability of technogenic danger object
Keywords: техногенна аварія; автомобільна газозаправна станція; надійність; оцінка ризику; інформаційна система