Функції фінансового обліку і контролю казенних палат на правобережній Україні у ХІХ ст. - Тріпак, Мар’ян; Скрипник, Анатолій; Годнюк, Ірина; Tripak, Maryan; Skrypnyk, Anatoliy; Hodniuk, Iryna (Тернопіль, 2019)
Вступ. Надбання минулого – як негативних, суто імперських прийомів і методів, так і позитивних аспектів – повинні стати тим фундаментом, на якому мають базуватися сучасні теоретичні й практичні засади фінансового обліку, уникаючи притаманних установам подібного роду діяльності в ХІХ ст. вад. Разом з тим, історія казенних палат у Правобережній Україні, що виконували широкий спектр функцій управління фінансами, їх структура та повноваження ще далекі від логічного наукового завершення. Результати. У статті розглянуто структурні зміни і діяльність Казенних палат як основних фінансових установ губернського рівня на території Правобережної України у ХІХ ст., яка на той час перебувала у складі Російської імперії. Розробка цієї наукової тематики тривала через пошук та широке використанням обігової документації, що зберігається у відповідних фондах державних архівів України, та використання останніх досліджень українських істориків, присвячених діяльності підрозділів Міністерства фінансів у губернських центрах регіону. В результаті послідовних і цілеспрямованих наукових розвідок з’ясовані умови і наслідки державної політики щодо фіскальної системи на місцях й оптимізації бюджетних витрат та проаналізовані механізми здійснення контрольних функцій за фінансовими потоками. За весь час функціонування Казенних палат як закладів, що визначали фінансову політику російського самодержавства в українських губерніях впродовж кінця XVIII – до початку ХХ ст., накопичився достатній масив документації. Відповідно наразі існує достатня джерельна база для подальших наукових досліджень Перспективи. Обігова і звітна документація відображає фінансових стан на теренах Київського генерал-губернаторства, а щорічні звіти губернаторів та статистичних управлінь – фінансове становище губерній у різні періоди їх існування. Вивчення, аналіз та об’єктивна історична оцінка фінансової документації є подальшою перспективою у студіюванні згаданої проблематики, відкриття та висвітлення «білих плям» у їх роботі, що безперечно збагатить знання про становлення та еволюцію фінансового обліку на теренах України. Introduction. The heritage of the past - both negative, purely imperial techniques and methods, as well as positive aspects - should become the foundation on which modern theoretical and practical principles of financial accounting should be based, avoiding the peculiarities of institutions in the nineteenth century. At the same time, the history of state-owned Chambers of Commerce in Right-Bank Ukraine, which performed a wide range of functions of financial management, their structure and powers are still far from logical scientific conclusion. Results. The paper considers structural transformations and functioning of treasury offices as leading provincial financial institutions in the Right-Bank Ukraine in the 19th century which was a part of the Russian Empire. The study of the problem included the search and wide use of circulating documentation preserved in the proper funds of state archives of Ukraine as well as the analysis of the latest works by Ukrainian historians in the field of Ministry of Finance departments in the province centers of the region. Thorough and consistent scholarly studies resulted in outlining of conditions and consequences of state policies concerning fiscal system in the regions and economy of state expenses. The paper analyzes mechanisms of financial flows control as well. Treasure houses existed from late 18th to early 20th centuries and functioned as institutions determining financial policies of the Russian autocracy in the Ukrainian provinces issuing a large scope of documents. The latter serve as source material for further scholarly research. Discussions. Circulating and reporting documentation reflects the financial policy in the territory run by the Kyiv Governor-General. Annual reports and statistical offices of governors - the financial situation of the provinces in different historic periods. Research, analysis and objective historic estimation of financial documents serve a further vista of studying the problems in question. Disclosure and discussion of the so-called ‘blank spaces’ in their functioning is aimed at broadening the knowledge about the origin and development of financial accounting in Ukraine.
Functions of financial accounting and control of treasure houses in the right-bank Ukraine in the 19th century
Keywords: Правобережна Україна; Казенна палата; фінансовий облік; справочинство; Right-Bank Ukraine; Treasure House; financial accounting; document circulation