Програмний модуль виділення ознак зображень для покращення точності класифікації в системах комп'ютерного зору - Федчишин, Вікторія Сергіївна (Тернопіль, ЗУНУ, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є створення програмного модуля для покращення точності класифікації зображень шляхом багатокомпонентного виділення ознак із подальшим використанням методів машинного навчання. Об’єктом дослідження є процеси виділення ознак та класифікації зображень у системах комп’ютерного зору. Розроблено програмний модуль виділення ознак зображень, що поєднує локальні бінарні шаблони (LBP), вейвлет-перетворення, гістограми кольорів і статистичні дескриптори. З метою зниження розмірності ознак реалізовано Principal Component Analysis (PCA). Для класифікації застосовано три алгоритми машинного навчання (SVM, Random Forest, Logistic Regression) та ансамблеву модель. Розроблений графічний веб-інтерфейс забезпечує завантаження зображень, обробку, класифікацію та візуалізацію результатів. Проведено експериментальну перевірку ефективності модуля та візуальний аналіз точності класифікації.
Software Module for Feature Extraction from Images to Improve Classification Accuracy in Computer Vision Systems
Keywords: виділення ознак; комп’ютерний зір; класифікація зображень; вейвлет-перетворення; ансамбль класифікаторів; веб-інтерфейс; PCA; LBP; feature extraction; computer vision; image classification; wavelet transform; ensemble of classifiers; web interface