Перспективи відновлювальної економіки як «зеленого» вектора сталого розвитку національної економіки України - Бойко, Антон; Ткачук, Сергій; Турченко, Анастасія; Дзвігол, Хенрик; Зябіна, Євгенія; Boiko, Anton; Tkachuk, Serhii; Turchenko, Anastasiia; Dzwigol, Henrik; Ziabina, Yevheniia (ЗУНУ, 2025)
Вступ. У контексті глобальних екологічних викликів, енергетичної безпеки та національного добробуту питання розвитку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) набуває пріоритетного значення для державних стратегій розвитку. Україна як держава з потужним природно-ресурсним потенціалом стикається з викликами енергетичної трансформації, що зумовлені як зовнішньополітичними факторами, так і внутрішніми соціально-економічними передумовами. Мета. Обґрунтування перспектив розвитку відновлювальної енергетики як ключового напряму «зеленого» вектора сталого розвитку національної економіки України. Методи. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів: методи аналізу та синтезу – для теоретичного осмислення концепції сталого розвитку та ролі ВДЕ в її реалізації; порівняльний аналіз – для вивчення міжнародного досвіду розвитку «зеленої» енергетики та адаптації його до українських реалій; статистичний метод – для оцінювання динаміки впровадження ВДЕ в Україні; метод системного підходу – для розгляду відновлювальної енергетики як складової частини економічної, екологічної та соціальної підсистем сталого розвитку. Результати. У статті виявлено, що система розвитку відновлювальних джерел енергії має великий потенціал для модернізації енергетичного сектору України. Визначено, що інвестиції в цю галузь сприяють не лише розвитку сучасних технологій, а й інтеграції України в глобальні енергетичні та екологічні ініціативи. Досліджено потенціал ВДЕ 38 країн у розрізі трьох груп відповідно до ступеня розвитку альтернативної галузі енергетики. Визначено, що Україна належить до групи країн з помірними показниками розвитку, що дає можливість зробити висновок про наявний потенціал та перспективи до майбутнього збільшення обсягів виробленої електроенергії шляхом генерації відновлювальних джерел. Перспективи. Відновлювальні джерела енергії мають важливе значення для розвитку України, енергетичної безпеки, покращення екологічної ситуації та створення нових можливостей для економічного зростання. Вони є не лише необхідністю, а й стратегічною інвестицією в майбутнє країни і сприяють зменшенню залежності від імпортованих енергоносіїв, підвищенню енергетичної безпеки та підтримці національної економічної стабільності. Introduction. In the context of global environmental challenges, energy security and national well-being, the issue of developing renewable energy sources (RES) is gaining priority for state development strategies. Ukraine, as a state with powerful natural resource potential, faces the challenges of energy transformation, which are determined by both foreign policy factors and internal socio-economic prerequisites. Purpose. Substantiation of the prospects for the development of renewable energy as a key direction of the «green» vector of sustainable development of the national economy of Ukraine. Methods. The research used a set of general scientific and special methods: methods of analysis and synthesis – for a theoretical understanding of the concept of sustainable development and the role of RES in its implementation; comparative analysis –for studying international experience in developing «green» energy and adapting it to Ukrainian realities; statistical method – for assessing the dynamics of the implementation of RES in Ukraine; the method of a systems approach – for considering renewable energy as a component of economic, environmental and social subsystems of sustainable development. Results. The article reveals that the system of development of renewable energy sources has great potential for the modernization of the energy sector of Ukraine. It is determined that investments in this sector contribute not only to the development of modern technologies, but also to the integration of Ukraine into global energy and environmental initiatives. The potential of RES in 38 countries is studied in three groups according to the degree of development of the alternative energy sector. It is determined that Ukraine belongs to the group of countries with moderate development indicators, which makes it possible to draw a conclusion about the existing potential and prospects for the future increase in the volume of electricity produced by generating renewable sources. Prospects.Renewable energy sources are essential for Ukraine’s development, ensuring energy security, improving the environmental situation and creating new opportunities for economic growth. They are not only a necessity, but also a strategic investment in the country’s future, contributing to reducing dependence on imported energy sources, increasing energy security and supporting national economic stability.
Prospects of the renewable economy as a “green” vector of sustainable development of the national economy of Ukraine
Keywords: відновлювальні джерела енергії; розвиток; «зелена» економіка; сталий розвиток; енергетичний потенціал; renewable energy sources; development; «green» economy; sustainable development; energy potential