Розвиток відновлюваних джерел енергії: економічні аспекти виробництва та статистичний аналіз глобальних тенденцій - Бруханський, Руслан; Пуцентейло, Петро; Брич, Василь; Домбровська, Наталія (Інноваційна економіка, 2024)
Енергетичні ресурси – основа функціонування сучасної економіки. Однією з характерних тенденцій у розвитку світової енергетики стало використання альтернативних джерел енергії. Використання відновлюваних джерел енергії є одним із важливих способів зменшення енергетичної залежності окремих держав і регіонів від імпорту вуглеводневого палива з країн-«енергомонополістів», пом’якшення економічних криз. На відміну від вуглеводневого палива, поновлювані джерела енергії є в будь-якій точці земної кулі, їхній потенціал у кожній конкретній країні є значним, а його реалізація може стати важливим фактором імпортозаміщення вуглеводнів та енергетичної незалежності країн, що не мають запасів органічного палива. Тренд розвитку сучасної світової енергетики полягає у зростанні відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) і скороченні традиційної енергетики. У 2010–2023 роках обсяги введення ВДЕ у світі перевищили обсяги введення об’єктів традиційної енергетики, і надалі це співвідношення збільшуватиметься на користь невикопного палива. Метою статті є аналітичне дослідження розвитку відновлюваних джерел енергії: економічні аспекти виробництва, статистичний аналіз глобальних тенденцій, визначення ключових чинників, що впливають на динаміку сектору, та оцінювання перспектив його розвитку у контексті світових зусиль із декарбонізації та переходу до сталого енергетичного майбутнього.
DEVELOPMENT OF RENEWABLE ENERGY SOURCES: ECONOMIC ASPECTS OF PRODUCTION AND STATISTICAL ANALYSIS OF GLOBAL TRENDS
Мета. Аналітичне дослідження розвитку відновлюваних джерел енергії: економічні аспекти виробництва, статистичний аналіз глобальних тенденцій, визначення ключових чинників, що впливають на динаміку сектору, та оцінювання перспектив його розвитку у контексті світових зусиль із декарбонізації та переходу до сталого енергетичного майбутнього. Методика дослідження. Методологічною основою дослідження є діалектичний метод наукового пізнання та системний підхід. В процесі дослідження використано комплекс наукових методів, що забезпечують аналіз розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ), зокрема: аналізу і синтезу, аналітичний – при опрацюванні літературних та Internet-джерел; статистичний аналіз ‒ для оцінювання динаміки розвитку ВДЕ на основі історичних даних, проведення оцінювання глобальних тенденцій та визначення ключових напрямків у впровадженні ВДЕ, виконання порівняння обсягів виробництва електроенергії з різних джерел (сонячна, вітрова енергетика тощо) для оцінювання динаміки їх розвитку. Економічний аналіз застосовано для оцінювання впливу інвестицій в енергетичні технології. Застосування трендового аналізу дало змогу ідентифікувати основні чинники впливу на розвиток ВДЕ, здійснити прогноз розвитку ВДЕ. Графічний метод застосовано для візуалізації статистичних даних і трендів, що забезпечує більш наочне представлення динаміки розвитку ВДЕ та спрощує інтерпретацію отриманих результатів. Результати дослідження. Досліджено питання сутності, структури та особливостей функціонування ВДЕ в світі; конкретизовано основні аспекти, що забезпечують їх формування. Розглянуто особливості змісту ВДЕ, визначено особливості їх складових задля досягнення енергетичної безпеки. Проведено аналіз глобальних тенденцій та визначено ключові напрямки, що лідирують у впровадженні ВДЕ. Виконано порівняння обсягів виробництва електроенергії із різних джерел (сонячна, вітрова енергетика тощо) для оцінювання динаміки їх розвитку. Наукова новизна результатів дослідження. Набуло подальшого розвитку прогнозування потужностей використання відновлюваних джерел енергетики у світі на 2024–2028 роки за рахунок експоненціального згладжування, що дало змогу провести комплексний і багатосторонній аналіз розвитку відновлюваної енергетики, виявити ключові економічні аспекти виробництва, визначити глобальні тенденції, а також запропонувати рекомендації для подальшого зростання сектора у світовому масштабі. Практична значущість результатів дослідження. Обґрунтовані результати дослідження можуть бути використані для оцінювання тенденцій розвитку ВДЕ на 2024–2028 роки для визначення пріоритетів інвестування. Ключові слова: відновлювані джерела енергії, енергетичний перехід, вітрова енергетика, сонячна енергетика, біоенергетика, традиційна енергетика, інвестиції.