Рефлексивність особистості як предмет психологічного пізнання - Заїка, Євген; Зімовін, Олексій; Zayika, Yevhen; Zimivin, Oleksiy (ТНЕУ, 2014)
Стаття присвячена теоретико-методологічному обґрунтуванню рефлексивності як психологічного явища і наукового поняття. Визначаються межі використання цього поняття через співвідношення із поняттям “рефлексія” та іншими понятійними контрукціями. Подається психологічна характеристика рефлексивності за рівнями самоорганізації психічної реальності. Презентована класифікація формовиявів рефлексивності у сфері психіки як діяльності, визначені зміст та обсяг поняття “рефлексивність особистості”, аргументована значущість “вихідної клітинки” аналізу рефлексивності як інтегральної характеристики особистості. The article represents itself a theoretical and methodological analysis of the concept of reflexivity. The bоundaries of its use correlating the concept of reflection and other mental phenomena are defined. The psychological characteristic of reflexivity in levels of mental reality is shown. The classification of manifestations of reflexivity in mental activity is represented. The concept of “reflexivity of personality” has been found out and proven. The “original cell” of analysis of reflexivity of personality has been defined.
Reflexivity of Personality as Subject of Psychological Cognition
Keywords: особистість; психічна реальність; діяльність; рефлексія; рефлексивність; “вихідна клітинка” аналізу; інтегрованість; континуальність; класифікація проявів рефлексивності; системність рефлексивності; акт рефлексії; профіль рефлексивності; classification of reflexivity manifestations; consistency; continuity; integrity; “original cell” of analysis; reflection; reflexivity; reflexivity of personality