Impact of the specifics of electric vehicles functioning on accounting and management - Zlepko, Andrii; Borykailo, Taras; Danchuk, Ihor; Злепко, Андрій; Борикайло, Тарас; Даньчук, Ігор (ЗУНУ, 2025)
Introduction. Electrification has emerged as a key trend in the evolution of road transport, driven by the structural divergence of electric vehicles (EVs) from internal combustion engine (ICE) vehicles and their potential for efficient deployment in commercial operations. Economic benefits resulting from EV utilization materialize under conditions of active implementation within sectors such as taxi services, parcel delivery, logistics, and marketing. These developments necessitate a transformation of accounting and information systems, along with adaptation of managerial accounting processes to reflect the operational specificities of electric transportation. The aim of the article is to refine the methodology for accounting and operational management of enterprises operating electric vehicle fleets, through identifying key differences between EVs and conventional ICE vehicles in terms of functional and economic characteristics. Results. The advantages of electric vehicles – cost-efficiency, environmental sustainability, and optimization potential – are emphasized. Given the technological distinctiveness of EVs compared to ICE vehicles, accounting and managerial frameworks require revision, accounting for factors such as electricity as the primary energy source, charging infrastructure demands, newly relevant measurement units, high-voltage traction batteries, specialized vehicle components and spare parts, differentiated taxation policies, and the significant influence of environmental conditions. The study substantiates the need to adapt accounting systems to provide accurate financial data, enable effective operational control, and support decision-making in the domain of electric fleet management. Prospects. Despite their advantages, electric vehicles face several operational constraints stemming from their unique structural and functional properties. Further research is required to develop accounting-based approaches for optimizing transport routing and freight/passenger flow management in EV logistics. Вступ. Електрифікація стала ключовим трендом у розвитку автомобільного транспорту, що зумовлено конструктивними відмінностями електромобілів від традиційних автомобілів та їх потенціалом ефективного використання у комерційній діяльності. Позитивний економічний ефект від експлуатації електромобілів досягається за умови їх імплементації у сферу таксі, доставки, логістики, маркетингу тощо. Це потребує трансформації обліково-інформаційних процесів та адаптації системи обліку й управління відповідно до специфіки функціонування електричного автотранспорту. Мета статті – уточнення методики обліку та управління діяльністю підприємств, які є операторами електромобілів, у контексті ідентифікації специфіки їх функціонування у порівнянні з автомобілями з двигуном внутрішнього згоряння. Результати. Наведено переваги використання електромобілів, серед яких економічність, екологічність та можливості оптимізаційного управління. Зазначено, що функціональні особливості електромобілів, на відміну від автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння, вимагають трансформації обліку та управління діяльністю підприємств з урахуванням таких чинників: електроенергія – основний рушій пересування, необхідність поповнення запасу електроенергії, актуалізація нових одиниць виміру, наявність високовольтної тягової батареї, інші – відмінні від традиційних автомобілів агрегати та запасні частини, зміна або спрощення податків і зборів, значний вплив зовнішніх умов навколишнього середовища тощо. Обґрунтовано необхідність адаптації системи бухгалтерського обліку та управління для забезпечення достовірної інформації, ефективного контролю і прийняття управлінських рішень у сфері експлуатації електротранспорту. Перспективи. Експлуатація електромобілів пов’язана також з певними обмеженнями, які є результатом їх конструктивних та функціональних особливостей, що потребує подальших досліджень з обліково-інформаційного обґрунтування оптимальних транспортних маршрутів та транспортних потоків перевезення вантажів чи пасажирів.
Вплив специфіки функціонування електромобілів на облік та управління
Keywords: accounting; management; road transport; electric vehicles; electricity; облік; управління; автомобільний транспорт; електромобілі; електроенергія