Пізнавальний потенціал теорії політичної системи в дослідженні політичної корупції - Рудакевич, О. М. (My University, 2017)
Розкрито евристичний потенціал соціально-кібернетичної, структурно-функціональної та культурологічної концепцій політичної системи для осмислення сутності, структури та способів функціонування політичної корупції, її впливу на стан та ефективність політичної системи України. Обгрунтовано положення про те, що корупція, яка набрала всеохоплюючого і системного характеру, призводить до зміни сутнісних ознак політичної системи, її паралічу. Розкрито зміст корупційної деформації основних структурних ланок політичної системи України: суб’єктів політичної влади, політичних інститутів, політико-правових норм, політичних відносин, політичної свідомості та культури. Доведено, що стан тотальної корумпованості, в якому перебуває політична система України, обумовлює перманентну кризу суспільства загалом. Боротьба з політичною корупцією повинна охоплювати усі ланки та всі рівні політичної системи суспільства. Оскільки політична корупція глибоко вкорінена в механізми політичної влади, основним шляхом її подолання має стати використання політичних засобів, які супроводжуються суворими правоохоронними діями. Забезпечення тривалого ефекту протидії корупції вимагає формування належної моральної і політичноїкультури громадянського суспільства та творчого використання зарубіжного досвіду антикорупційної стратегії і тактики.
Keywords: політична система суспільства; теорія політичної системи; політична влада; політична корупція; корупційна деформація політичної системи; антикорупційна стратегія