Комп'ютеризована система контролю дотримання вимог безпеки на промислових підприємствах - Процько, Роман Андрійович (Тернопіль, ЗУНУ, 2024)
В кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні та практичні аспекти розробки та впровадження комп'ютеризованої системи контролю дотримання вимог безпеки на промислових підприємствах. Розглянуто сучасні підходи до забезпечення безпеки промислових підприємств, проаналізовано основні типи загроз та методи захисту від них. Розроблено модель оцінки ефективності системи контролю безпеки, яка враховує специфіку промислових підприємств, включаючи взаємозв'язок між IT та OT системами, критичність безперервності виробничих процесів та потенційні фізичні наслідки порушень безпеки. Запропоновано методи оптимізації витрат на впровадження систем безпеки, що базуються на аналізі часових рядів та стохастичному моделюванні. Представлено комплексну методику оцінки захищеності системи, яка включає аналіз потенційних загроз, оцінку ймовірності їх відвернення та розрахунок потенційних збитків. На основі цієї методики проведено порівняльний аналіз різних варіантів комплектації системи безпеки та надано рекомендації щодо їх вибору.
Keywords: комп'ютеризована система контролю безпеки; промислове підприємство; кібербезпека; оцінка ризиків; оптимізація витрат; інформаційна безпека; SCADA-системи; computerized security control system; industrial enterprise; cybersecurity; risk assessment; cost optimization; information security; SCADA systems