Удосконалення трансмісії автомобіля УАЗ-469 в спеціальних умовах експлуатації - Галилуйко, Андрій Михайлович (Тернопіль, ЗУНУ, 2024)
Метою роботи є дослідження і обгрунтування можливості уніфікації трансмісії УАЗ-469. У роботі виконано розрахунок тягово-швидкісних характеристик на базі позашляховика УАЗ-469 у базовій комплектації, тобто з двигуном УМЗ-451 та 4-ступінчастою механічною коробка перемикання передач. Запропоновано встановити двигун західного зразка Toyota 1KZ-TE, який є більш економічним та екологічним та механічну 5-ступнічату КПП Mitsubishi Pajero 2.5(96-06) ME580807. Розраховано тягово-швидкісніх характеристики на базі автомобіля УАЗ-469 з двигуном Toyota 1KZ-TE. Представлено порівняльний аналіз динаміних та тягово-швидкісних характеристик досліджуваного транспортного засобу до та після уніфікації силової установки, встановлено, що тагово-швидкісні характеристики зросли на 10 %. Проведено розрахунок економічної ефективності проведення такої уніфікації. Встановлено, що проведена модернізація повністю окупить себе через 7 років.
Improvement of the UAZ-469 car transmission in special operating conditions
Keywords: паливна економічність; уніфікація; тягово-швиднісні характеристики; трансмісія; коробка перемикання передач; передавальне число; fuel efficiency; unification; traction-speed characteristics; transmission; gearbox; gear ratio