ПРОБЛЕМИ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМИ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ЗРАЗКА В УКРАЇНІ - Бидик, Алла Геннадіївна (Приазовський економічний вісник. Запоріжжя, 2019)
В статті приділено увагу необхідності комплексного вирішення проблеми відсутності в Україні ефективної практики організації виробничо-збутової діяльності товаровиробників аграрної та продовольчої продукції, побудованої відповідно до вимог нової системи технічного, санітарного та фітосанітарного регулювання європейського зразка. Досліджено ступінь розроблення та впровадження стандартів ЄС у практичну діяльність вітчизняного агропродовольчого сектору. Зазначено, що одним з головних завдань для бізнесу та влади має стати проведення системних реформ в сфері технічного регулювання на рівні законодавчо-нормативного забезпечення, а й в сфері його втілення у практичну площину. Зауважено на необхідності масштабного впровадження систем безпеки та якості продукції у діяльність вітчизняних аграрних та переробних підприємств, побудованих відповідно до принципів НАССР та наведено чинники, що заважають цьому процесу. Обґрунтовано необхідність залучення у коло учасників системи ефективного технічного регулювання не лише суб’єктів бізнесу, а й органів державної та регіональної влади як організаторів регулятивного середовища, так і співучасників системної підтримки та практичної допомоги для товаровиробників з метою впровадження сучасних систем якості та безпечності аграрної та продовольчої продукції у систему управління підприємствами та протягом дії всього харчового ланцюгу «від лану до столу».
THE PROBLEMS OF IMPLEMENTATION OF SYSTEM OF TECHNICAL REGULATION OF EUROPEAN MODEL IN UKRAINE
Keywords: система технічного, санітарного, фітосанітарного регулювання, технічні бар’єри, стандарти, системи безпеки та якості аграрної та продовольчої продукції, державна підтримка, технічна допомога.