ГЕНЕЗИС СОЦІАЛЬНОГО АУДИТУ - Гордополова, Наталія Василівна; Сисоєва, Інна Миколаївна; Головай, Надія Миколаївна (ВНАУ, 2019)
Проаналізовано передумови виникнення соціального аудиту, досліджено його основні параметри та наслідки впровадження в Україні. Розглянуто соціальний аудит як специфічну форму аналізу, ревізії умов соціального середовища підприємства з метою виявлення чинників соціальних ризиків і вироблення пропозицій щодо зниження їхнього впливу. Досліджено еволюцію соціального аудиту в найбільш розвинутих країнах світу. Розглянуто основні параметри соціального аудиту. Доведено, що соціальний аудит має можливість стати ефективним інструментом соціального партнерства, що дозволяє здійснювати діалог між зацікавленими сторонами на основі достовірних результатів добровільного, незалежного і об'єктивного аудиторського обстеження, що має на меті досягнення консенсусу в регулюванні соціоекономічних відносин. Соціальний аудит, навіть з урахуванням його подальшого вдосконалення, звичайно, не вирішить сучасних соціальних і екологічних бід. Однак його справедливо можна розглядати як своєрідну соціальну інновацію, здатну з часом трансформуватися в дієвий механізм регулювання соціально-економічних процесів в умовах глобалізації.
THE GENESIS OF SOCIAL AUDIT
Keywords: Ключові слова: соціальне середовище, соціальний аудит, чинники соціальних ризиків, параметри соціального аудиту, еволюція, менеджмент.