Забезпечення майбутніх витрат і платежів як інструмент політики управління ризиками будівельного підприємства - Головацька, Світлана; Курак, Анастасія; Holovatska, Svitlana; Kurak, Anastasia (Тернопіль, 2018)
Вступ. Управління економічними ризиками суб’єктів господарювання це система цілеспрямованого впливу нa них, яка дoзвoляє уникнути, зменшити aбo мінімізувaти негaтивні нaслідки гoспoдaрськoгo середoвищa. Будівельна галузь тісно пов’язана із ризиками. Важливу роль в управлінні діяльністю будівельного підприємства в умовах ризику відіграє бухгалтерський облік забезпечень майбутніх витрат і платежів як складова політики управління ризиками та інструмент мінімізації або нейтралізації їх ймовірних наслідків. Методи. У ході дослідження використано аналіз та синтез, дедукція та індукція, діалектика, порівняння, групування та статистичні методи. Результати. У статті розглянуто та проаналізовано основні види ризиків в будівництві; систематизовано складові системи ризик-менеджменту та політики управління ризиками будівельного підприємства; обґрунтовано важливість використання облікових інструментів, як інструментів внутрішнього страхування ризиків. Рекомендовано використання забезпечень майбутніх витрат і платежів, як облікових методів нейтралізації або зменшення негативного впливу підприємницьких ризиків, основну увагу приділено забезпеченням на виконання гарантійних зобов’язань та обтяжливих контрактів Перспективи. Актуальним є удосконалення організації і методики обліку забезпечень майбутніх витрат і платежів на виконання гарантійних зобов’язань та обтяжливих контрактів в будівництві. Introduction. The management of the economical risks of economic entities is a system of purposeful influence on them, which avoids, reduces or minimizes the negative effects of high-income households. The construction industry is closely linked to risks. An important role in managing the activity of a construction company in a risk-taking environment is the provision of accounting as part of a risk management policy. Methods. Analysis and synthesis, deduction and induction, dialectic, comparison, grouping and statistical methods are used. Results. Considered and analyzed the main types of risks in construction; the components of the risk management system and risk management policies of the construction company are systematized; the importance of using accounting tools as internal risk insurance instruments is substantiated. The use of collateral as a means of neutralizing or reducing the negative impact of business risks is recommended. Discussion. Actual improvement of the organization and methodology of accounting for the provision of future costs and payments for the performance of warranties and burdensome contracts in construction.
Providing as a building enterprise risk management policy instrument
Keywords: будівельні підприємства; ризик; ризик-менеджмент; політика управління ризиками; забезпечення майбутніх витрат і платежів; облік; construction enterprises; risk; risk management; risk management policy; provision; accounting