Зародження, становлення та історичний розвиток публічно-приватного партнерства - Сабецька, Тетяна Ігорівна; Григорів, Світлана Федорівна (My University, 2018)
Анотація. Стаття присвячена вивченню причин та передумов виникнення й подальшого розвитку публічно-приватного партнерства як форми економічної співпраці держави та приватного бізнесу. Досліджено економічний зміст понять “державно-приватне партнерство” та “публічно-приватне партнерство”, проаналізовано існуючі трактування даних економічних категорій та подане авторське визначення публічно-приватного партнерства з позиції широкого та вузького підходів. Також автором здійснено порівняння категорій “державно-приватне партнерство” і “публічно-приватне партнерство”, виявлено їх спільні риси та відмінності. У статті значна увага приділена вивченню історичного процесу зародження та становлення публічно-приватного партнерства у країнах Європи і на теренах нашої держави. Окрім цього досліджено досвід зарубіжних країн щодо використання механізму публічно-приватного партнерства у різних сферах економічної діяльності на державному, регіональному та місцевому рівнях з метою подальшої адаптації його до вітчизняних реалій. Summary. The article is devoted to the study of the reasons and preconditions for the emergence and further development of public-private partnership as a form of economic cooperation between the state and private business. In particular, the economic content of the concepts of “state public-private partnership” and “public-private partnership” is investigated, the existing interpretation of these economic categories is analyzed and the author's definition of public-private partnership is presented in terms of broad and narrow approaches. The author also compared the categories of “state public-private partnership” and “public-private partnership”, their common features and differences were revealed. In the article considerable attention is paid to the study of the historical process of origin and formation of public-private partnership in the countries of Europe and in the territory of our state. In addition, the experience of foreign countries regarding the use of the mechanism of public-private partnership in various spheres of economic activity at the state, regional and local levels has been researched in order to further adapt it to national realities.
ORIGIN, FORMATION AND HISTORICAL DEVELOPMENT OF PUBLIC-PRIVATE PARTNERSHIP
Keywords: публічно-приватне партнерство; public-private partnership; державно-приватне партнерство; state public-private partnership; партнерські проекти; partnership projects; публічні блага; public goods; механізми публічно-приватного партнерства; mechanisms of public-private partnership; приватний партнер; private partner