SMART-КОМПЛЕКС У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ СУЧАСНОГО ВЧИТЕЛЯ - Катерина, Довгополик; Ірина, Смирнова (My University, 2021)
Актуальність. Трансформація та розвиток сучасних інформаційних технологій (ІТ) вплинули на освітній процес у всіх закладах освіти, що зумовлює необхідність обґрунтування доцільності застосування численних педагогічних інновацій із використанням ІТ у професійній підготовці майбутніх учителів. Це актуалізує важливість формування у майбутніх педагогів розуміння SMART-комплексу як складової інформаційного освітнього середовища, оскільки для якісного розроблення SMART-комплексу вчителю потрібно розуміти його структуру та взаємодію всіх компонентів. Мета: виокремити й охарактеризувати основні елементи SMART-комплексу як складової інформаційного освітнього середовища закладу освіти, довести доцільність їх використання у процесі підготовки майбутніх учителів. Методи: прямий аналіз та синтез – для обґрунтування актуальності проблеми, що розглядається, дедукція – для виявлення основних структурних елементів SMART-комплексу, моделювання – для зображення структурного вигляду SMART-комплексу, узагальнення – для підведення підсумків роботи. Результати: проаналізовано виникнення поняття SMART-комплексу та деяких елементів його структурного вигляду; охарактеризовано й узагальнено існуючі моделі SMART-комплексів та визначено їхні основні структурні елементи; наголошено на необхідності впровадження SMART-комплексів як складової інформаційного освітнього середовища закладу освіти. Висновки: SMART-комплекс – це інформаційна динамічна система навчально-методичного спрямування з певними SMART-критеріями (specific, measurable, attainable, relevant, time-bound), зі статичною, динамічною та середовищною складовими; SMART-хмарний ресурс – це система персоналізованої доставки та опрацювання електронного контенту; сервіси (наприклад, хмарне електронне сховище) для роботи з документами, електронними таблицями, електронними презентаціями; відео-вебконференції для створення електронних опитувальників, тестів; застосування цього ресурсу дає змогу організовувати як спільну, так і індивідуальну роботу з контентом, адже фактично SMART-хмарний ресурс – це «ядро» SMART-комплексу; наявні SMART-комплекси відповідають сучасним потребам освіти в контексті виконання завдань Нової української школи і можуть використовуватися у процесі підготовки майбутніх учителів.
Keywords: SMART-комплекс; інформаційне освітнє середовище; концепт SMART-комплексу; SMART-підручник; інтелектуальне навчання; компоненти SMART-комплексу