Теоретичні засади функціонування інтелектуального капіталу підприємства - Кравчук, Наталія Олегівна (Інноваційна економіка, 2012)
У статті розкрито сутність, структуру та функції інтелектуального капіталу. Обґрунтовано значення інтелектуального капіталу для сучасних умов господарювання.
Постановка проблеми. Конкурентоспроможність сучасного підприємства дедалі більшою мірою стає результатом ефективного використання унікальних за своєю природою факторів нематеріального характеру — таких, як знання й уміння співробітників, професійна кваліфікація, патенти, права на дизайн і торгові марки, відносини із споживачами, структура управління, інформаційні технології тощо, — поєднуваних у категорію «інтелектуальний капітал». Економічна система, що базується на знаннях та орієнтована на формування, безпосереднє використання і розвиток інтелектуального капіталу стає основним орієнтиром у соціально-економічному розвитку як окремих підприємств, так і окремих регіонів та держав.
Keywords: інтелект, інтелектуальний капітал, інтелектуальна власність, нематеріальні активи, знання, людський капітал.