Підхід до оцінки фіскальної функції імпортного мита на продукти харчові, напої та тютюнові вироби в Україні - Ляшенко, Оксана; Бойко, Зоряна (ТНЕУ, 2011)
Проведено розподіл імпортних товарних підпозицій продуктів харчових, напоїв та тютюнових виробів за критерієм ставки адвалерного мита на кластери. Здійснено оцінку залежності обсягів імпорту в Україну з країн-експортерів у розрізі товарних позицій за ставками мита від кількості товарних позицій експортера та виявлено ефект концентрації імпорту за географічною ознакою в межах отриманих кластерів.