Алгоритми шифрування для підвищення безпеки обміну повідомленнями - Перерва, Дмитро Ігорович (Тернопіль, ЗУНУ, 2025)
У роботі проведено аналіз сучасних протоколів захищеного обміну повідомленнями та визначено ключові проблеми, пов’язані з витоком метаданих. Досліджено архітектуру та принципи функціонування месенджера Session, зокрема механізми формування службової інформації під час передачі повідомлень. Обґрунтовано вибір алгоритму AES-GCM як базового інструмента шифрування та запропоновано його модифіковану схему для зменшення обсягів метаданих. Реалізовано програмну модель алгоритму, проведено тестування та оцінено ефективність порівняно зі стандартною реалізацією. The thesis presents an analysis of modern secure messaging protocols and identifies the key challenges related to metadata leakage. The architecture and operational principles of the Session messenger are examined, with a focus on mechanisms that generate service information during message transmission. The selection of the AES-GCM encryption algorithm as the core cryptographic primitive is theoretically justified, and a modified scheme aimed at reducing metadata exposure is proposed. A software implementation of the improved algorithm has been developed, followed by comprehensive testing and performance evaluation in comparison with the standard AES-GCM workflow.
Encryption Algorithms for Enhancing the Security of Message Exchange
Keywords: безпечний обмін повідомленнями; криптоалгоритми; системи повідомлень; AES-GCM; secure messaging; cryptographic algorithms; messaging systems