Використання нейронних мереж в моделюванні фінансових результатів бізнес-процесів - Ясинська, Надія; Івченкова, Олена; Yasynska, Nadiia; Ivchenkova, Olena (ТНЕУ, 2019)
Вступ. Атрибути нейронних мереж втілено в дослідження результативності бізнес-процесів, яке засновано на інтегрованих коефіцієнтах міжнародного моніторингу з діапазоном кількісних параметрів. Змодельовані ситуаційні прецеденти дають змогу припускати багатоваріантні рішення в режимі реального часу. Використано конструктивний і деконструктивний підходи до побудови мережі та алгоритмів навчання. Мета – використати нейромережеві технології при моделюванні фінансових результатів бізнес-процесів за допомогою інтегрованих індексів міжнародного моніторингу та вітчизняних статистичних даних. Результати. Охарактеризовано отримані ділянки поверхні відгуку встановленого індикатора і пари незалежних змінних для нейронної мережі типу RBF 3-7-1. Запропоновано алгоритм застосування методології оцінки функціонування бізнесу з використанням нейромережевих технологій. За результатами теоретичних узагальнень удосконалено розуміння основної мети бізнес-операції. Особливістю пропонованої інтерпретації є звуження функціональної складової бізнес-процесів до результуючої особливості в режимі реального часу. Встановлено низькі показники готовності мережі, рівня розвитку ІКТ, глобальної конкурентоспроможності вітчизняної економіки і прибутковості бізнесу. Для змодельованих ситуацій отримані результати дали змогу привести до зближення розрахованого показника відносно незалежних факторів, тобто реакції вітчизняного бізнесу на інтенсифікацію цифровізації, підвищення конкурентоспроможності економіки і розвиток інформаційно-комунікаційних технологій. Перспективи. Подальші перспективи використання викладеної в роботі методики пов’язані із проектуванням вибірки незалежних факторів для забезпечення репрезентативності та екстраполяції результатів аналізу з метою оптимізації прийняття раціональних управлінських рішень. Introduction. The attributes of neural networks are embodied in a study of the effectiveness of business processes, which is based on integrated coefficients of international monitoring with a range of quantitative parameters. Simulated situational precedents will allow to assume multivariate solutions in real time. The purpose of the work is to use of neural network technologies in modeling financial results of business processes with integrated international monitoring indices and domestic statistics. Results. The obtained sections of the response surface of the resulting indicator and pairs of independent variables for a neural network of type RBF 3–7–1 are characterized. An algorithm is proposed for applying the methodology for assessing the functioning of a business using neural network technologies. Conclusions. 1. According to the results of theoretical generalizations, the understanding of the main purpose of the business operation has been improved. A feature of the proposed interpretation is the narrowing of the functional component of business processes to the resulting feature in real time. 2. Low indicators of network readiness, level of ICT development, global competitiveness of the domestic economy and business profitability have been established. 3. For the simulated situations, the results obtained allowed to bring the convergence of the resulting indicator of relatively independent factors, that is, the response of domestic business to the intensification of digitalization, increasing the competitiveness of the economy and the development of information and communication technologies. 4. The paper proposes an algorithm for applying the methodology for assessing the functioning of a business using neural network technologies.
Using neural networks in modeling the financial results of business processes
Keywords: алгоритм; методика; бізнес-процес; результат; ефективність; нейромережеве моделювання; algorithm; methodology; business process; result; efficiency; neural network modeling