Духовні горизонти особистості: потенціал вершинної аналітики - Москалець, Віктор; Moskalets, Viktor (ТНЕУ, 2011)
У статті обґрунтовано аналітично виведений - сутнісний та відрізняльний (differentia specifica) - психологічний зміст духовності, моральності, совісті, автентичної екзистенційної відповідальності людини, християнської любові до ближнього; висвітлено парадигматику духовно-морального розвитку особистості з позицій “розумного егоїзму”, аргументовано сприятливий психопрофілактичний та психотерапевтичний потенціал віри в Бога стосовно її духовно-морального зростання. In the article it has been analytically shown out – the essential and distinguishable (differentia specifica) – psychological contents of spirituality, morality, conscience, authentic existential responsibility of a human, Christian love to the near, the paradigm of spiritual-moral development of a personality from the positions of “clever egoisms” has been depicted, the favorable psycho-prophylactic and psycho-therapeutic potential of faith in God concerning its spiritual-moral grows has been confirmed..
Spiritual horizons of a personality: potential of upper analytics
Keywords: вершинна психологія; особистість; духовність; моральність; совість; автентична екзистенційна відповідальність особистості; психологія християнської любові; розумного егоїзму; екзистенційного абсурду; “Втечі від Абсурду”; позиції “Всупереч Абсурду”; духовно-розвивальний психотерапевтичний аспект релігійної віри; vertex psychology; personality; spirituality; morality; consciousness; authentic existential responsibility of a personality; psychology of a Christian love; clever egoism; existential absurd; spiritual-developing psycho-therapeutic aspect of a religious faith