Альтернативи зовнішньоторговельної політики країн, що розвиваються, у контексті пошуку шляхів подолання бідності - Адамик, Вікторія (ТНЕУ, 2017)
Розглянуто проблему вибору країнами, що розвиваються, оптимальної зовнішньоторговельної стратегії крізь призму подолання бідності. Увагу сконцентровано на аргументації на користь фрітредерства та протекціонізму, позитивних і негативних наслідках реалізації стратегії експортоорієнтованого зростання. Згруповано основні концептуальні підходи до дослідження впливу лібералізації міжнародної торгівлі на економічне становище країн, що розвиваються, та на основі проведеного аналізу доведено, що концепція ультралібералізму не прийнятна для розвитку країн периферії у контексті підвищення їх добробуту. Зосереджено увагу на проблемах реалізації експортоорієнтованої стратегії розвитку бідних країн світу і наведено ті групи країн периферії, де ця стратегія може бути успішною. Визначено основні причини низької ефективності експортної експансії країн, що розвиваються, та запропоновано напрямки її підвищення, які стосуються насамперед необхідності внутрішньої інституційної трансформації цих держав.
Keywords: Країни, що розвиваються; країни центру та периферії; зовнішньоторговельна політика; фрітредерство; протекціонізм; ультралібералізм; неоколоніалізм; імпортозаміщення; експортоорієнтована стратегія; «прокляття природних ресурсів»; «голландська хвороба»; парадигма «гусей, що летять»