Інноваційна система модульно-розвивального навчання (узагальнення результатів виконання наукової програми) - Фурман, Анатолій В.; Шляхова, Зоя; Furman, Anatoliy V.; Shlyakhova, Zoya (ТНЕУ, 2012)
Аналітично висвітлюються результати 13-річного проведення науковцями і практиками фундаментального соціально-психологічного експерименту з упровадження інноваційної системи модульно-роз-вивального навчання в одній із загальноосвітніх шкіл м. Куп’янська Харківської області у її центральній ланці упредметнення - у психомистецькій організації паритетної освітньої взаємодії учасників навчального процесу. Обґрунтовуються психолого-педагогічні умови і чинники, психодіагностичні методики і ситуації, оргтехнологічні інваріанти і психодидактичні моделі, програмово-методичні засоби та інноваційні інструменти уможливлення модульно-розвивального освітнього циклу в наступності його пізнавально-інформаційного, нормативно-регуляційного, ціннісно-рефлексивного і духовно-креативного періодів. Детально описуються здобутки соціально-психологічної служби школи, особливості виконання педагогічним колективом програми дистанційної перепідготовки вчителя як психолога-дослідника. Подаються кількісні та якісні результати моніторингу системних експериментальних змін у життєдіяльності загальноосвітнього закладу та динаміки розвитку інтелектуальної, особистішої і психодуховної сфер учнів, а також фіксуються найбільш значущі продукти творчості освітян-новаторів. У підсумку чинний експеримент визнано не лише успішно здійсненим, а й переведено школу в режим науково забезпеченої та професійно здійснюваної інноваційної освітньої діяльності. The article highlights the results of the 13-years fundamental social-psychological experiment on implementation of the innovative system of module-developing education at the school of Kupiansk in its core link – in the psycho-artistic organization of equal educational interaction of the participants of educational process. The psychology- pedagogical conditions and factors, psycho-diagnostical methods and situations, organization-technological invariants and psycho-didactics models, program-methodical means and innovative instruments of enabling the module- developing education cycle in continuity of its cognitive- information, normative-regulative, valuable-reflective and spiritual-creative stages, have been considered. The achie- vements of the social-psychological school service, the fea- tures of carrying out by the pedagogical collective the curricu- lum of the distance retraining a teacher as a psychologist- investigator have been revealed. The qualitative and quan- titative results of monitoring of the system experimental changes in the activity of secondary school and the dyna- mics of the development of intellectual, personal and psycho-spiritual spheres of pupils have been presented; the significant results of creative work of educators-innovators have been documented. Finally, the experiment has been acknowledged not only as a successfully completed, but implemented into school regime as a scientifically grounded and professional innovative education activity.
Innovative System of Module-Developing Education (generalization of the results of scientific program)
Keywords: фундаментальний соціально-психологічний експеримент; “Школа демократії”; система модульно-розвивального навчання А.В. Фурмана; соціально -культурно-психологічний простір експериментальної школи; паритетна освітня взаємодія; психомистецькі технології навчання; проблемно-модульна програма; навчальний модуль; модульно-розвивальний освітній цикл; граф-схема навчального курсу; освітній сценарій; модульно-розвивальний підручник; освітня програма самореалізації особистості; учитель як психолог-дослідник; моніторинг; експертиза; особистісна адаптованість; інноваційна освітня діяльність; fundamental social-psychological experiment; “School of Democracy”; system of module-developing education of A.V. Furman; social-cultural-psychological space of experimental school; equal education interaction; psycho-artistic technology of education; problem-module curriculum; education module; module-developing education cycle; graph-schemes of education courses; education scenario; module-developing text-book; education program of self-realization of a personality; teacher as a psychologist-investigator; monitoring; expertise; personal adaptability; innovative education activity