Неконвенційні заходи монетарної політики: досвід Федеральної резервної системи США - Дзюблюк, Олександр Валерійович (ТНЕУ : Економічна думка, 2017)
Розглянуто передумови, причини та особливості перебігу світової фінансово-економічної кризи, яка створила підґрунтя для відходу центральних банків від традиційного обмеженого кола інструментів монетарного впливу на економіку і переходу до активного застосування заходів неконвенційної монетарної політики. На прикладі Федерального резерву розглянуто умови використання неконвенційних інструментів монетарної політики як ключового фактора подолання рецесії і виведення економіки на траєкторію стійкого зростання. Важлива увага приділена аналізу причин недієвості традиційних інструментів монетарного регулювання в період загострення кризових явищ на фінансових ринках, а також тих наслідків, які це мало для економіки. Розглянуто практичний механізм застосування таких неконвенційних інструментів ФРС як крупномасштабні придбання активів та інформування про наміри, а також проаналізовано їхню роль у виведенні американської економіки із стану рецесії. Розглянуто інноваційні програми кредитної політики, які були застосовані Федеральним резервом у період посилення кризових явищ, з точки зору підвищення дієвості його впливу на фінансову стабілізацію банківської системи, забезпечення ринків ліквідністю і стимулювання внутрішнього попиту. Використання неконвенційних інструментів монетарної політики має на меті досягнення широкого кола стратегічних цілей, які включають не лише стабільність цін, але і економічний ріст та низьке безробіття. Тому на основі аналізу впливу монетарної політики ФРС на динаміку основних економічних параметрів аргументовано доцільність застосування подвійного мандату при формулюванні стратегічних цілей центрального банку.
Unconventional Measures of Monetary Policy : Experience of the Federal Reserve System of the United States
Keywords: банк; центральний банк; ФРС; монетарна політика; процентна ставка; неконвенційні інструменти; кількісне пом’якшення; кредитування; економічний ріст; фінансова стабільність; подвійний мандат; грошово-кредитна політика