Сучасні тенденції терміновживання у сфері аналітико-синтетичного опрацювання інформації - Шкіцька, Ірина Юріївна (ДонНУ імені Василя Стуса, 2022)
У тезах описано тенденції розвитку української термінології бібліотечної справи та бібліографування, зокрема аналітико-синтетичного опрацювання інформації. Автор виявляє екстралінгвальні та інтролінгвальні чинники, що зумовлюють зміни в терміновживанні, зупиняється на аналізі запозичених лексем, термінів на позначення опрацювання інформації, описує терміни зі складниками бібліотечний, бібліографічний, інформаційний, електронний, а також термінів із компонентом «документ», описує зміни у складі суфіксів іменників на позначення процесів і прикметників, що є складниками термінів сфери аналітико-синтетичного опрацювання інформації. The theses describe the trends in the development of the Ukrainian terminology of librarianship and bibliography, in particular, the analytical and synthetic processing of information. The author identifies extralingual and intralingual factors causing changes in the use of terms, stops at the analysis of borrowed lexemes, terms used to denote information processing, describes terms with the components ‘library’, ‘bibliographic’, ‘informational’, ‘electronic’, as well as terms with the component ‘document’, describes changes in suffixes of nouns to indicate processes and adjectives, which are components of terms in the field of analytical and synthetic processing of information. Tezy opisują kierunki rozwoju ukraińskiej terminologii bibliotekoznawstwa i bibliografii, w szczególności analitycznego i syntetycznego przetwarzania informacji. Autorka identyfikuje czynniki pozajęzykowe i wewnątrzjęzykowe, powodujące zmiany w używaniu terminów, poprzestaje na analizie zapożyczonych leksemów, terminów używanych na oznaczenie przetwarzania informacji, opisuje terminy z komponentem ‘bibliograficzny’, ‘informacyjny’, ‘elektroniczny’, a także terminy z komponentem ‘dokument’, opisuje zmiany sufiksów rzeczowników w celu wskazania procesów i przymiotników, które są składnikami terminów z zakresu analitycznego i syntetycznego przetwarzania informacji. В тезисах описаны тенденции развития украинской терминологии библиотечного дела и библиографирования, в частности, аналитико-синтетической обработки информации. Автор выявляет экстралингвальные и интролингвальные факторы, обусловливающие изменения в употреблении терминов, останавливается на анализе заимствованных лексем, терминов на обозначение обработки информации, описывает термины со составляющими «библиотечный», «библиографический», «информационный», «электронный», а также терминов с компонентом «документ», описывает изменения в составе суффиксов существительных на обозначение процессов и прилагательных, составляющих термины сферы аналитико-синтетической обработки информации.
Modern trends in term usage in the field of analytical and synthetic processing of information
Współczesne trendy w stosowaniu terminów w zakresie analitycznego i syntetycznego przetwarzania informacji
Шкіцька, І. Ю. Сучасні тенденції терміновживання у сфері аналітико-синтетичного опрацювання інформації [Текст] / І. Ю. Шкіцька // Інформація та соціум: матеріали VІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Інформація та соціум» (03 червня 2022 року) / редкол.: О. М. Анісімова та ін. — Вінниця: ДонНУ імені Василя Стуса, 2022.— C. 79-82.
Keywords: аналітико-синтетичне опрацювання інформації, терміни, запозичені лексеми, екстралінгвальні / інтролінгвальні чинники; analytical and synthetic processing of information, terms, borrowed lexemes, extralingual / intralingual factors; analityczne i syntetyczne przetwarzanie informacji, terminy, leksemy zapożyczone, czynniki pozajęzykowe / wewnątrzjęzykowe; аналитико-синтетическая обработка информации, термины, заимствованные лексемы, эстралингвальные / интролингвальные факторы