Вплив COVID-19 на економіку Бангладеш: чи ризикована бангладешська економіка після COVID-19? - Хоссейн, Шаріф (ЗУНУ, 2021)
Головна мета цього дослідження – вивчення впливу COVID-19 на ВВП, обсяги експорту, грошові перекази та безробіття Бангладеш і прогнозування цих змінних на певний проміжок часу за допомогою економетричних методів. Результати показують, що втрати ВВП, обсягів експорту та грошових переказів Бангладеш у 2020 р. становитимуть відповідно 40984,3387 млн дол., 6540,966 млн дол. та 3941,449 млн дол. У процентному відношенні втрати ВВП становлять 18,08%, обсягів експорту – 18,08%, а грошових переказів – 19,73% від загального обсягу. Прогнозовані значення вказують на те, що ВВП Бангладеш, обсяги експорту та надходження грошових переказів будуть знижуватись 3 роки, 2 роки та 2 роки відповідно. Через спалах COVID-19 втрати світового ВВП становитимуть 14904846,597 млн дол., або 17,07% від загального ВВП протягом 7 років. Таким чином, зниження рівня економіки Бангладеш триватиме менше, ніж спадання світової економіки. Прогнозований ВВП показує, що COVID-19 призведе до зниження обсягу ВВП Бангладеш та обсягів експорту до 2021 р., після чого вони матимуть темпи приросту 4,7% та 9,8% відповідно. Крім того, прогнозування надходження грошових переказів свідчить про зниження в 2020 р., але збільшення на 6,692% у 2021 р. Також зроблено висновок, що у 2020 р. рівень безробіття в світі збільшиться на 1,36%, водночас рівень безробіття в Бангладеш підвищиться на 58,23%. Цей показник для Бангладеш дуже високий, але він спаде на 18,72% у 2021 р., а з 2022 р. – буде збільшуватися на 2,47% протягом тривалого періоду часу. Таким чином, COVID-19 буде великою загрозою для збільшення рівня безробіття протягом тривалого періоду часу. Дослідження свідчить, що показник смертності відносно кількості підтверджених випадків є статистично значущим на будь-якому рівні. Оскільки жодні економічні показники, крім рівня безробіття, не будуть необґрунтовано порушені, економіка Бангладеш після COVID-19 не зазнає надмірного ризику.
Keywords: COVID-19; втрата ВВП; обсяги експорту; грошовий переказ; безробіття; смертність; економетричні методи