Формування міжнародних виробничих мереж в Європі - Зварич, Ірина Ярославівна; Zvarych, Iryna Yaroslavivna (My University, 2010)
АНОТАЦІЯ Зварич І. Я. Формування міжнародних виробничих мереж в Європі. - Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.02 - світове господарство і міжнародні економічні відносини. - Тернопільський національний економічний університет. -Тернопіль, 2010. У дисертаційній роботі виявлені особливості формування та розвитку міжнародних виробничих мереж як систем наднаціонального рівня. Досліджено теоретичний базис процесів формування міжнародних виробничих мереж та розроблено теоретичну функціональну модель міжнародної виробничої мережі. Запропоновано комплементарний підхід до аналізу галузевої структури економік країн у контексті їх участі у міжнародних виробничих мережах. Ідентифіковано галузеву специфіку процесів формування міжнародних виробничих мереж в Європі та здійснено оцінку структурної подібності країн Європи до України в контексті пошуку векторів формування МВМ. Виявлено потенційні можливостей участі України в міжнародних виробничих мережах. Запропоновано мережеві позиції країн ЄС у міжнародних виробничих мережах Європи і відповідно розроблено напрями формування національної стратегії входження вітчизняних підприємств у МВМ Європи. Ключові слова: міжнародні виробничі мережі, мережеві позиції країн, галузева структура країн, структурна подібність країн, стратегія входження в МВМ. Zvarych I. Y. Forming of international production networks in Europe. - Manuscript. The thesis is submitted for conferring with academic degree of candidate of economic sciences by speciality 08.00.02 - World economy and international economic relations. - Ternopil National Economic University. - Ternopil, 2010. The features of international production networks forming and developing are considered in thesis as systems of supranational level. Theoretical base of international production networks forming processes and theoretical functional model of international production network are developed. The complementary method is offered for analysis of countries industries structure in the context of their participating in international production networks. Industry specific of international production networks forming processes is identified in Europe and estimation of structural similarity between European countries and Ukraine is carried out in the context of IPN forming vectors. Potential possibilities of Ukraine participation in international production networks were found out. Network positions of EU countries in the international production networks of Europe are offered and, respectively, directions of national strategy forming for domestic enterprises integration in European IPN were developed. Key words: international production networks, network positions of countries, industry structure of countries, structural similarity, strategy of IPN integration.
Forming of international production networks in Europe
Keywords: міжнародні виробничі мережі; international production networks; мережеві позиції країн; network positions of countries; галузева структура країн; industry structure of countries; структурна подібність країн; structural similarity; стратегія входження в МВМ; strategy of IPN integration