Метод багатокритеріального аналізу для вибору SQL або NoSQL баз даних залежно від умов проєкту - Бабенко, Олександр Валерійович (Тернопіль, ЗУНУ, 2024)
Метою роботи є розробка методу багатокритеріального аналізу для вибору бази даних залежно від специфіки проєкту. Дослідження зосереджене на аналізі реляційних (SQL) та нереляційних (NoSQL) баз даних, їхніх переваг, недоліків та особливостей застосування. Методи дослідження: методи оцінки продуктивності баз даних; розробка системи критеріїв оптимальності та їхнє практичне тестування з використанням багатокритеріального підходу. Результати дослідження: розроблено методологію для порівняння баз даних із урахуванням критеріїв продуктивності, масштабованості, консистентності, типу даних та вартості; проведено порівняльний аналіз SQL і NoSQL баз даних у різних проєктних умовах. Практичне значення роботи полягає у створенні методу для вибору баз даних, який може бути застосований у реальних умовах. Це дозволяє оптимізувати ресурси та підвищити ефективність вибору відносно вимог проекту. Рекомендації для подальших досліджень включають удосконалення методу шляхом включення більшого спектру баз даних і додаткових критеріїв.
A Multi-Criteria Analysis Method for Choosing SQL or NoSQL Databases Based on Project Conditions
Keywords: SQL; NOSQL; багатокритеріальний аналіз; продуктивність; масштабованість; консистентність; вибір бази даних; multi-criteria analysis; performance; scalability; consistency; database selection