Кулькова запобіжна муфта - Вітровий, Андрій Орестович; Vitrovyi, Andrii Orestovych; Левенець, Володимир Богданович; Levenets, Volodymyr Bohdanovych; Новосад, Іван Ярославович; Novosad, Ivan Yaroslavovych; Гевко, Іван Богданович; Hevko, Ivan Bohdanovych (Державни департамен інтелектуально власності, 2005)
Кулькова запобіжна муфта, яка виконана у вигляді ведучої і веденої півмуфт, підпружинених між собою і взаємодіючих через кульки, розміщені в гніздах глибиною, меншою від діаметру кульки. Проміжний елемент виконаний у вигляді кульок, зафіксованих в одній півмуфті від осьового переміщення, а зі сторони другої півмуфти встановлений диск товщиною, меншою від половини відстані між півмуфтами, в якому виконано отвори меншого діаметра ніж кульки з відповідним розміщенням гнізд, причому диск може мати зміщення відносно ближньої півмуфти в дві сторони на кут, що дорівнює половині кута між суміжними гніздами, крім цього механізм повертання у вихідне положення виконаний у вигляді змонтованого на вільному торці веденої півмуфти упора, виступаючий на півмуфті кінець якого охоплено коловим пазом, виконаним у згадуваному диску, причому упор встановлений з можливістю переустановки на другу орбіту у відповідний паз, зміщений відносно першого, і посередині згадуваних прорізей. A ball safety clutch is arranged as driving and driven half clutches spring supported to each other and interacting through balls placed in the sockets with depth less than the diameter of the ball. The intermediate element is arranged as balls placed in one half-clutch with respect to axial displacement, and at the side of the other half-clutch there is installed a disc with thickness smaller than half of the distance between the half-clutches where the openings with smaller diameter are provided, compared to the balls with respective placement of the sockets; at that the disc can have displacement with respect of the nearer half-clutch to two sides by angle equal to half of the angle between the neighboring sockets; besides that the mechanism of return to initial position is made as a stopper mounted at the free end of the driven half-clutch, the end of this one prominent at the half-clutch is surrounded with circular slot provided in the disc; at that the support is installed with possibility of re-installation to the other orbit to respective slot displaced with respect to the first one and at the middle of the cuts.
Ball safety clutch
Keywords: машинобудування; machine building; запобіжна кулькова муфта; safety ball clutch