Формування стратегічної парадигми бухгалтерського обліку - Бруханський, Руслан Феоктистович; Brukhanskyi, Ruslan Feoktystovych (Тернопіль : ФОП Осадца Ю. В., 2017)
Домінуючим елементом управлінської інформаційної системи сучасного підприємства є бухгалтерський облік, який функціонально забезпечує процес неперервного, суцільного і документально оформленого відображення фактів господарського життя, що відбуваються у внутрішньому бізнес-середовищі підприємства. Його цільовою домінантною є адаптивне задоволення мінливих потреб користувачів облікової інформації, зокрема менеджменту підприємства. Відповідно, основні етапи бухгалтерського обліку, зокрема, збір, накопичення, обробка і передача фактографічної інформації, повинні організовуватись на підприємстві таким чином, щоб забезпечити повне і своєчасне виконання всіх необхідних вимог менеджменту та надати якісну, релевантну і транспарентну бухгалтерську інформацію для прийняття управлінських рішень.В основу розробки майбутньої стратегічної парадигми бухгалтерського обліку мають бути покладені не лише напрацювання в сфері теорії фірми, а й теорії зовнішнього середовища, що сприятиме розширенню предмета бухгалтерського обліку як окремої функціональної науки. Застосування такого підходу дозволить інтерпретувати новітні концептуальні основи стратегічного менеджменту та системи його обліково-аналітичного забезпечення, що відповідатиме сучасним тенденціям функціонування економічних систем в умовах глобалізації економіки.
Formation of a strategic accounting paradigm
Keywords: Бухгалтерський облік; Стратегічний менеджмент; Accounting; Strategic management