Формування соціально-економічних ефектів міжнародних спортивних мега-заходів - Скавронська, Ірина Володимирівна; Skavronska, I. V. (My University, 2012)
АНОТАЦІЯ Скавронська І.В. Формування соціально-економічних ефектів міжнародних спортивних мега-заходів. - На правах рукопису. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.02 - світове господарство і міжнародні економічні відносини. Тернопільський національний економічний університет Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Тернопіль, 2012. У дисертаційній роботі обгрунтовано поняття міжнародні спортивні мега- заходи як форми міжнародного спортивного туризму, здійснено систематизацію ефектів, що виникають від організації подій такого рівня та визначено доцільність застосування нових підходів до оцінювання сформованих ефектів. Проаналізовано конкурентні переваги країн у проведенні міжнародних спортивних мега-заходів, узагальнено фінансово-економічні засади їх організації, здійснено компаративний аналіз ефектів, які з’являються у результаті організації міжнародних спортивних мега-заходів у зарубіжних країнах. Запропоновано створення організаційно-економічної моделі на основі виявлених макроекономічних й інституційних передумов для формування позитивних соціально-економічних ефектів, комплексного розвитку туристичної галузі та створення позитивного іміджу України. Ключові слова: міжнародні спортивні мега-заходи, соціально-економічні ефекти, формування, конкурентні переваги, туристична галузь. ANNOTATION Skavronska I.V. The formation of socio-economic effects of international sports mega-events hosting. - Manuscript. Thesis for the degree of candidate of economic sciences, specialty 08.00.02 - world economy and international economic relations. Ternopil National Economic University of Ministry of education and science, youth and sports of Ukraine. Ternopil, 2012. The term international sports mega-events as a form of international sports tourism is grounded in the thesis, systematization of the effects which occur after such events hosting is carried out, feasibility of applying new approaches to the assessment of generated effects is determined. Competitive advantages of countries in international sports mega-events hosting is analyzed, financial and economic principles of their organizing are summarized, comparative analysis of the effects that arise in a result of international sports mega¬events hosting in foreign countries is carried out. Constraction of organizing and economic model is developed that is based on the identified macroeconomic and institutional preconditions for the formation of positive social and economic effects, the overall tourism industry development and creation a positive image of Ukraine. Keywords: international sports mega-events, socio-economic effects, formation, competitive advantages, tourism industry.
Formation of socio-economic effects of international sports mega-events hosting
Keywords: міжнародні спортивні мега-заходи; соціально-економічні ефекти; формування; конкурентні переваги; туристична галузь