Методи організації руху даних в розподілених комп’ютерних системах на основі матричних моделей - Пітух, Ігор Романович; Pituh, I. R. (My University, 2007)
АНОТАЦІЇ Пітух І. Р. Методи організації руху даних в розподілених комп’ютерних системах на основі матричних моделей. – Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.13.13. – обчислювальні машини, системи та мережі. – Тернопільський національний економічний університет, Тернопіль, 2007. Дисертацію присвячено розробці методів та інформаційних технологій організації руху даних в РКС. Запропоновано критерій якості характеристик архітектури комп’ютерних систем на основі експертних оцінок. Показано, що згідно вибраного критерію, який враховує 11 показників, найкращими властивостями серед 15-ти проаналізованих типів комп’ютерних систем характеризується зірково-магістральна архітектура. Проведений аналіз 5-ти системних об’єктів глобальної моделі РКС. Викладені теоретичні основи інформаційних моделей об’єктів управління РКС та системні інтерфейсні характеристики операторів. Запропоновано метод оцінки ефективності руху даних на основі врахування ступеня використання ресурсів у вузлах КС. Розроблені інформаційні технології автоматизованої побудови матричних та сукупності похідних моделей руху даних, які доведені до рівня інженерної практики. Запропонована атрибутика та методи побудови трьохвимірних та модифікованих двовимірних моделей руху даних в РКС. Розроблений метод 19 формалізації типових архітектур РКС і адекватного їх представлення двохвимірними матричними моделями руху даних. Розроблена інформаційна технологія побудови сукупності моделей – епюр собівартості руху даних в РКС, які дозволяють виконати оптимізацію характеристик проектованих та діючих РКС, а в результаті – покращити організацію руху даних в комп’ютерних системах промислових об’єктів. Розроблене програмне забезпечення та інтерфейс оператора формалізованої побудови матричних та похідних моделей руху даних в РКС. Ключові слова: розподілені комп’ютерні системи, інформаційні технології, матричні моделі руху даних, епюри собівартості руху даних. Pituh I. R. Methods of data movement organization in divided computer systems on the basis of the matrix models. - Manuscript. Thesis on getting scientific degree of a candidate of the technical sciences in the speciality of 05.13.13. - computing machines, systems and networks. – Ternopil National Economic University, Ternopil, 2007. The thesis deals with the development of the methods and information technologies of data movement organization in computer systems (DCS). The features quality criterion of the computer systems architecture on the basis of expert estimation has been suggested. We can see that according to a chosen criterion, which takes into account 11 factors, the best quality amongst 15 types of the computer systems being analysed is that of the star-main architecture. There has been done the analysis of 5 system objects of the DCS global model. The theoretical bases of information objects models control of DCS, as well as operators’ system interface features have been stated. The method of the estimation of data movement efficiency on the basis of taking into account the degree of the use of resources in the CS knots has been suggested. The information technologies of the automatic building of matrix and combination of the derived models of data movement being used in the engineering practice have been worked out. The approach and methods of building three-dimension and modified 2-dimension data movement models in DCS have been suggested. The method of formalizations of typical architectures DCS and their adequate presentation by the two-dimension matrix model of data movement has been worked out. The information technology of building of the combination of models – epures of data movement cost price in DCS, which allow to achieve optimization of the features of designed and acting DCS, and, as a result, to improve organization of data movement in computer systems of industrial objects has been worked out. The software, as well as operator’s interface of a formalized building of matrix and derived models of the data movement in DCS in the high-tech level has been worked out. Keywords: divided computer systems, information technologies, data movement matrix models, data movement cost price epures.
Methods of data movement organization in divided computer systems on the basis of the matrix models
Keywords: розподілені комп’ютерні системи; інформаційні технології; матричні моделі руху даних; епюри собівартості руху даних; divided computer systems; information technologies; data movement matrix models; data movement cost price epures